Puheenaihe

30 litraa italianpataa katosi hujauksessa leikkipuistossa – "Kesäkeittoa ei ole ollut enää moneen vuoteen"

Joakim Kalliolahti, 6, tuli leikkipuisto Viikkariin alkuviikolla syömään. Ruoka maistui myös siskoille Inarille, 2 (vas.) ja Eiralle, 4. Sakari-isä seurasi syömistä vierestä.

Johanna Erjonsalo

Viikissä sijaitsevan leikkipuisto Viikkarin ruokajonossa on noin sata lasta. Pienemmät ovat tulleet puistoon yhdessä vanhempiensa kanssa. Paikalla on myös joitakin koululaisia ruokakippoineen ja haarukoineen.

Tänään on ruoaksi italianpataa, joka on monen herkkua.

– Varsinkin koululaiset tykkäävät italianpadasta. Makaroni on makaroni. Pienet syövät sosekeittojakin, ynnää leikkipuiston ohjaaja Pipsa.

Palvelukeskus Helsinki tuo ennen puolta päivää leikkipuistoon 30 litraa italianpataa kahdessa isossa lämpökattilassa. Ruoanjako on ohi noin 15 minuutissa. Yhtään ruokaa ei jää yli.

– Tämä on ihan huippujuttu ja mahdollistaa myös sen, että moni koululainen saa ruokaa, jos vanhemmat ovat töissä, sanoo Sara-tyttärensä, 5, kanssa puistoon tullut Tania Halmeaho.

Sakari Kalliolahti saapuu ruoka-aikaan paikalle kolmen alle kouluikäisen lapsensa kanssa ensimmäistä kertaa tänä kesänä.

– Tämä on kivaa vaihtelua ja tuo helpotusta lomarytmijärjestelyihin. Lapset saavat täällä päiväruoan. Illalla teemme kotona sitten vielä toisen. Emme varmastikaan käy täällä joka päivä, mutta ehkä muutaman kerran viikossa.

Äitinsä kanssa puistoon tullut viikkiläinen Unto Manner, 3, syö jo toista lautasellista ruokaa niin antaumuksella, että suunympäryskin on punaisena kastikkeesta.

Heinäkuussa Helsingin 61 leikkipuistosta auki on enää 30.

Tänä kesänä puistoissa uusia ruokia ovat muun muassa paprikasosekeitto, sekä hernekeitto, joka tekee paluun sianlihan kanssa.

Ruokalistat laaditaan edellisvuoden kesän asiakaskyselyn ja henkilökunnan tekemien havaintojen pohjalta.

– Meillä oli muutamana vuotena perinteisen keiton tilalla kasvishernekeitto ja saamiemme palautteiden pohjalta vaihdoimme sen takaisin perinteiseen, kertoo ruokapalveluasiantuntija Sirpa Jalovaara kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.

Helsingissä jätettiin äskettäin valtuustoaloite, jossa leikkipuistojen tarjontaan ehdotetaan lisää vegaaniruokia.

– Tällä hetkellä listallamme on jo enemmän kasvis- ja kalapohjaisia tuotteita kuin punaista lihaa sisältäviä, Jalovaara laskee.

Viikkarin työntekijöiden mukaan yksi lasten suosikkiruoista on kalakeitto.

– Kesäkeittoa ei ole ollut moneen vuoteen. Pinaattikeitostakaan ei viime viikolla hirveästi tykätty, Pipsa-ohjaaja toteaa.

Helsingin leikkipuistoihin tilataan ruokaa päivittäin noin 15–70 kiloa. Ruoat valmistetaan keskuskeittiössä Vantaan Pakkalassa eli samassa paikassa, jossa talviaikaan tehdään koulujen ja päiväkotien ruoat. Ruoan menekkiin vaikuttaa moni asia.

– Suosikkiruokien kohdalla varaudumme isoihin määriin. Seuraamme tarkasti myös säitä. Jos edellisenä päivänä on luvattu myrskyä seuraavalle päivälle, määrät ovat pienempiä, Jalovaara toteaa.

Ylijäänyt ruoka menee biojätteeseen.

Helsingillä kuluu vuosittain kesäpuistoruokailuun rahaa noin 180 000–200 000 euroa. Yhden annoksen hinnaksi tulee 1,18 euroa.

Maksuttomalla puistoruokailulla on Helsingissä pitkät perinteet. Ruokajakelu aloitettiin jo vuonna 1942 sodan keskellä. Elintarvikepula piinasi ja lapsille haluttiin taata päivässä ainakin yksi lämmin ateria.

Nykyään puistoruokailussa on kyse paljon myös sosiaalisesta tapahtumasta. Samalla se helpottaa perheiden arkea.

– Olemme Helsingissä nähneet, että tämä on asia, johon kannattaa satsata, Jalovaara sanoo.

Ruokaa tarjolla leikkipuistoissa kaikille alle 16-vuotiaille

  • Helsinki tarjoaa kesällä leikkipuistoissaan maksuttoman lounaan kaikille alle 16-vuotiaille kesän ajan.
  • Ruokaa tarjotaan joka arkipäivä 3.6–2.8
  • Ruokailu alkaa päivittäin kello 12.
  • Heinäkuussa Helsingin 61 leikkipuistossa auki on 30.
  • Avoinna olevat leikkipuistot löytyvät kaupungin sivuilta hakusanalla leikkipuistoruokailu.
  • Ruokailuun ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.
  • Mukaan tulee ottaa omat aterimet ja ruoka-astia.
  • Ruokalistat ja ruokien tarkemmat sisältötiedot löytyvät kaupungin osoitteesta www.hel.fi/ruokalistat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsingin palveluasiantuntija leikkipuistojen vegaaniruoka-aloitteesta: "Emme voi siirtyä pelkkään kasvisruokaan"28.6.2019 09.50
Helsingin leikkipuistoruokailuun halutaan lisää vegaanivaihtoehtoja – "Vanhemmat laittaneet palautetta"26.6.2019 07.25
Suomen suurimmalla kiipeilytelineellä on jo hulinaa – Helsingin uusin leikkipuisto avautuu virallisesti ensi viikolla2.7.2019 11.09

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu