Puheenaihe

Kohu opiskelijoiden oikeudesta palkalliseen lomaan – Näin kommentoi Vasemmisto-opiskelijat

Vasemmisto-opiskelijoiden mielestä on kaikkien etu, että nuoret eivät polta itseään loppuun.

Arkisto/ Ella Kajaste

Suomen ylioppilaskuntien liitto (Syl) ry pohti maanantaiaamuna kello 04 julkaistussa tiedotteessaan, miksi opiskelijoilla ei ole oikeutta lomaan.

– Miksi opiskelijoilla ainoana väestöryhmänä Suomessa ei ole oikeutta lomaan ja loma-ajan toimeentuloon? kysyy Syl.

Liitto kummeksui sitä, että resursseja tuhlataan opiskelijoiden työskennellessä kesäaikaan töissä, joissa he eivät voi hyödyntää oman opiskelualansa osaamista.

Syl peräänkuuluttaa perustuloa, joka järjestön mielestä olisi yksi ratkaisu siihen, ettei opiskelijoilla olisi kesäisin kohtuutonta huolta toimeentulostaan ja että myös opiskelijoilla olisi mahdollisuus lepoon uurastuksen jälkeen.

Nyt ainoaksi vaihtoehdoksi jää töiden hakeminen, harmittelee Syl.

Kokoomusopiskelijat jyrähti, että järjestö vastustaa ajatusta Syl:n ehdottamasta palkallisesta lomasta, eli rahan saamisesta siitä, että ei opiskele kesäkuukausina.

– Ainoana vaihtoehtona töiden hakeminen ei tosiaan ole vaihtoehto huonoimmasta päästä, vaan nimenomaan tilanne, johon opiskelijoita tulisi kannustaa ja johon järjestelmiemme tulisi mukautua nykyistä paremmin. Opintotukien tulorajojen korottaminen tulisi nähdä investointina, jolla parannetaan opiskeluajan toimeentuloa ja edistetään työllistymistä myös pidemmällä tähtäimellä, toteaa Niina Hämäläinen Kokoomusopiskelijoiden liittohallituksesta.

Myös Vasemmisto-opiskelijat kommentoi nyt Syl:n kannanottoa.

– Mielestämme Syl nostaa tässä erittäin tärkeän kysymyksen keskustelun aiheeksi. Olisi ihan meidän kaikkien etu, jos nykyinen nuori sukupolvi ei polttaisi itseään loppuun jo opiskeluiässä, toteaa

Vasemmisto-opiskelijoiden varapuheenjohtaja Joel Lindqvist.

Lindqvist lisää, että ehdot toimeentulotuen saamiselle ovat opiskelijalle tällä hetkellä kohtuuttomat.

– On varsin epäjohdonmukaista, jos opintolaina on todella tarkoitettu kattamaan vain opiskeluajan toimeentulo, mutta opiskelija on pakotettu nostamaan sitä toimeentulotuen saamiseksi myös aikana, jolloin valmistumista edistäviä opintoja ei ole tarjolla.

Myös Vasemmisto-opiskelijat liputtaa perustulon puolesta.

– Perustulo ratkaisisi tämänkin ongelman, kun opiskelijoiden ei tarvitsisi jatkuvasti stressata jokapäiväisestä toimeentulostaan, vaan he voisivat täysipainoisesti keskittyä opintojensa edistämiseen, sanoo Lindqvist.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Opiskelijajärjestö kimmastui esityksestä, jonka mukaan kesät pitäisi saada lepäillä tukien varassa – "Opintotuki ei ole tarkoitettu lomailuun"4.7.2019 09.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu