Puheenaihe

Pääministeri Antti Rinne ei itse innostu hallitusohjelmaan ujutetuista ruuhkamaksuista – "Valtio ei tule säätämään niitä"

Lohjalla torstaina vieraillut pääministeri Antti Rinne (sd.) oli toiveikas niin Suomen kuin EU:n tulevaisuuden suhteen.

Simo Löytömäki

Pääministeri Antti Rinne (sd.) vieraili torstaina Lohjalla puhumassa kaupunginkirjastolla osana uuden hallituksen kirjastokiertuetta.

Rinne keskittyi Lohjalla kertomaan uuden hallituksen alkutaipaleista, uudesta hallitusohjelmasta sekä Suomen juuri alkaneesta kaudesta EU-puheenjohtajamaana.

Pääministerin mukaan hallitusohjelman suunnittelu hitsasi hallituspuolueita asiatasolla yhteen. Ideologisia eroja löytyy edelleen, mutta ne eivät merkittävästi haittaa itse työtä.

– En julista, että olemme nyt yhtä puoluetta, mutta teemme hyvin yhteistyötä, Rinne sanoi.

 

EU-politiikan tasolta Rinne nosti kaksi selkeää huolenaihetta: ilmastonmuutoksen sekä EU:n yhtenäisyyden. Hän korosti oikeusvaltioperiaatetta sekä sananvapautta, jotka ovat länsimaalaisen demokratian peruspilareita. Huolestuttavina esimerkkeinä EU:sta Rinne mainitsi Puolan ja Unkarin poliittiset ilmapiirit, joissa median sanavapautta ja poliittisen opposition liikkumatilaa on kavennettu merkittävästi. Rinne alleviivasi eurooppalaista arvopohjaa, jossa sallitaan kaikki mielipiteet, mutta samalla kunnioitetaan toisia.

 

Myös hallitusohjelmasta puhuessaan Rinne painotti ilmastonmuutoksen torjuntaa. Pääministerin puheesta oli tulkittavissa toiveikas suhtautuminen tulevaisuuteen. Oikeilla ratkaisuilla ja koko Euroopan yhteistyöllä tulevaisuuden haasteet on mahdollista päihittää. Hänen mukaansa Suomi haluaa vaikuttaa Euroopassa kokoaan suuremmalla politiikalla.

Lisäksi Rinne puhui Suomen mahdollisuuksien tasa-arvosta, eli siitä, että jokaisella on taustastaan huolimatta mahdollisuus pärjätä. Suomen hyvässä järjestelmässä on hänen mukaansa aukkoja, joiden paikkaamiseen uusi hallitus Rinteen mukaan pyrkii.

 

Paikalle kerääntyneet kansalaiset saivat esittää vapaasti uudelle pääministerille heitä askarruttavia kysymyksiä. Pääministeriltä kysyttiin mm. vähempiosaisten asemasta, metsäteollisuudesta sekä kulttuuripolitiikasta ja lähialueiden teiden ylläpidosta.

Vihtiläinen toimittaja Eero Wihuri tiedusteli sekä mahdollisista ruuhkamaksuista että junaratahankkeista.

– Hallitusohjelmassa lukee, että hallitus selvittää mahdollisuudet säätää ruuhkamaksut mahdollistava lainsäädäntö. Valtio ei tule säätämään ruuhkamaksuja, ne jäävät kuntapäättäjien tehtäväksi, Rinne vastasi.

– Henkilökohtaisesti en ole innostunut ruuhkamaksuista, asun Mäntsälässä, Rinne nauratti yleisöä.

Myös ratahankkeiden suhteen Rinne kehotti katsomaan hallitusohjelmaa.

– Siellä todetaan, että itään, länteen ja pohjoiseen vievät ratahankkeet pistetään tämän vaalikauden aikana liikkeelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat