Puheenaihe

Kesäpäivä täynnä ohjelmaa potkaisee käyntiin EU-puheenjohtajuuden ja Helsinki Cupin maanantaina

Suomi ja Helsinki juhlistavat alkanutta EU-puheenjohtajakautta kaikille avoimella puistojuhlalla Töölönlahdella.

Lauri Rotko / Helsingin kaupunki

Kaiken kansan puistojuhlat Töölönlahden puistossa ja Kansalaistorilla avaavat Suomen EU-puheenjohtajakauden maanantaina 8. heinäkuuta. Ohjelmaltaan runsas avajaisjuhla on myös lähtölaukaus sekä Helsinki Cupille että Töölönlahden liikkumistempaukselle Itämeren hyväksi.

 

Juhlavaan kesäpäivään heräillään Töölönlahden puistossa aamuyhdeksältä elävän musiikin tahdittamalla aamujumpalla.

Syke nousee hiljalleen kohti kesäfestivaalin virallista avausta kello 13, jolloin pääministeri Antti Rinne ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori potkaisevat juhlat käyntiin yhdessä Helsinki Cupin lasten kanssa.

 

Ohjelmaa on aamusta iltaan. Päivän aikana on luvassa Waltarin säestämää puistojumppaa, askelkuvioiden verestystä päivätansseissa, hikeä pintaan nostattava rantasauna ja nautiskelua puistopiknikillä.

Lapsille on myös monenlaista kesämenoa: Pikku Papun Orkesterin keikka, kepparirata ja erilaisia työpajoja.

Ilta huipentuu Helsinki Cupin avajaisiin kello 20, jolloin tuhannet juniorijalkapalloilijat 21 eri maasta kokoontuvat antamaan pelivalat. Pienimpien jalkapalloilijoiden pelejä voi seurata Finlandia-talon edustalla jo aamusta alkaen.

Keskustassa riittää alkavalla viikolla hulinaa, sillä Helsinki Cupin vierailevat joukkueet näkyvät perinteisesti paljon katukuvassa. Töölönlahdelle Finlandia-talon kupeeseen rakennetulla kentällä pelataan useita otteluita.

 

Kansalaistorille nousee taiteilija Kaisa Salmen teos Plastic Mama. Se on kierrätysmuovista tuhansien vapaaehtoisten kanssa valmistettu barokkimekko, joka kohoaa kymmenen metrin korkeuteen. Teos symboloi kestävää kehitystä yhtenä EU-puheenjohtajakauden teemana.

Pelikenttänä EU -teltta tuo kansalaiset ja päättäjät yhteen keskustelemaan puheenjohtajakaudesta ja Euroopan unionista. Tarjolla on myös rennompaa ohjelmaa kaikenikäisille: teltalla voi pelata pöytäfutista ja ottaa biohajoavan glitter-kasvomaalauksen.

 

Kesäpäivästä käynnistyvän Töölönlahden liikkumistempauksen tavoitteena on kiertää Töölönlahtea kävellen, juosten tai hölkäten, ja kartuttaa näin yhteiseen matkamittariin kilometrejä maailmanympärysmatkan verran.

Töölönlahden kierros on 2,2 km ja maapallon ympärysmitta on noin 40 000 km, eli 18 182 kertaa Töölönlahden ympärysmitta. Jos Töölönlahden liikkujien mittariin kertyy puolessa vuodessa riittävä määrä kilometrejä, Helsinki tekee 50 000 euron suuruisen lahjoituksen Itämeren suojelutyöhön.

Helsingin kaupunki ei valtiovallan tavoin anna EU-puheenjohtajakauden kokousvieraille lahjoja, vaan tavoitteena on kohdentaa Helsingin aineeton lahja Itämeren suojelemiseen muovijätteeltä.

 

Helsinki järjestää puheenjohtajakauden avajaisjuhlat yhteistyössä valtioneuvoston kanslian, ulkoministeriön Eurooppatiedotuksen, EU-parlamentin ja komission Suomen edustustojen sekä Helsinki Cupin kanssa.

Katso koko kesäpäivän avajaisohjelma täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu