Puheenaihe

Opiskelijat rynnivät pian Helsingin vuokramarkkinoille – Kalleimmalla alueella yksiön vuokra on jo yli 30 euroa neliöltä

Päivi Tuovinen

Vuokrayksiöt ovat pian taas erityisen kysyttyjä Helsingissä, kun opiskelemaan tulevat alkavat etsiä kotia.

Kaupungin tilaston mukaan Helsingin kalleimmalla alueella eli kalleusalue 1:llä kerrostaloasuntojen keskivuokra oli viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 21,51 euroa. Kalleusalue 1:een luetaan keskusta ja sen lähistön alueet, kuten esimerkiksi Töölö, Jätkäsaari ja Kruununhaka.

Kaikkien voimassa olevien vuokrasopimusten vuokrien keskiarvo ei kuitenkaan anna täysin oikeaa kuvaa siitä, millä hinnalla tulevan syksyn opiskelija oikeasti voi päästä kiinni yksiöön.

Etuovi.comin data-analyytikko Niina Matikainen on laskenut kesäkuussa saman palvelun vuokralle tarjottavien yksiöiden vuokrapyynnöistä, että keskimäärin Kaartinkaupungissa 00130 alueella yksiöstä pyydetään jo 33,8 euron neliövuokraa.

Esimerkiksi 25 neliön kokoiselle asunnolle se tarkoittaa 845 euron kuukausivuokraa. Matikaisen mukaan käytännössä vuokrapyyntö on yleensä myös toteutunut vuokra.

Kelan laskurilla puolestaan ilmenee, että tuloton opiskelija voi saada yksiöönsä asumistukea Helsingissä enimmillään vähän reilut 400 euroa kuussa.

Edullisimmilla alueilla Puistolan, Malminkartanon ja Alppikylän yksiöiden keskivuokrapyyntö on hieman yli 20 euroa neliöltä.

Näillä alueilla yksiön keskivuokrassa on yli kymmenen euron ero kalleimpien alueiden keskivuokriin, Matikainen laskee.

Huokeimmat alueet sijaitsevat jo selvästi kauempana ydinkeskustasta, mutta opiskelupaikasta riippuen sijainti voi olla käteväkin, Matikainen muistuttaa.

Moni valitseekin nykyisin kimppakämpän, eikä ihme: kolmioiden vuokra halvimmilla alueilla on noin 13–15 euroa neliöltä. Tällä hinnalla voi kolmion löytää Vuosaaresta, Puistola-Tapulikaupungista, Pihlajamäestä, Laajasalosta tai Kontula-Kivikko-Mellunmäki -alueelta.

Vastaavasti kalleimpia kolmiot ovat Eirassa, jossa vuokrapyyntö kolmen huoneen ja keittiön asunnolle on keskimäärin 25,5 euroa neliöltä.

Näin ollen 70-neliöisen vuosaarelaiskolmion voisi vuokrata 945 eurolla, kun taas vastaavan kokoisen eiralaishuoneiston vuokra olisi jo huimat 1 785 euroa.

Katso täältä koko lista siitä, millaisia vuokria Helsingin eri alueilla nyt pyydetään.

Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio puolestaan muistuttaa, että opiskelija-asunnot ovat noin 36 prosenttia markkinahintaisia asuntoja edullisempia.  Halvimmillaan solusta saa huoneen 200 eurolla, kun ei ole turhan kranttu sijainnin suhteen.

Tarhio myös vinkkaa, että pääkaupunkiseudulla jo valmiiksi asuvan kannattaa odottaa opiskelija-asuntohakunsa kanssa pahimman ruuhkan yli, sillä heinä-elokuussa asuntoa tarjotaan ensisijaisesti muualta muuttaville.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Korkeakoulujen opiskelupaikat selvisivät, nyt jaetaan asunnot – näillä vinkeillä pärjäät tiukassa kilpailussa28.6.2019 20.15
Hoas korjaa, purkaa ja myy 1970-luvun taloja – syrjässä sijaitseva solu ei nykyopiskelijaa houkuta25.4.2019 06.55
Opiskelijajärjestö kimmastui esityksestä, jonka mukaan kesät pitäisi saada lepäillä tukien varassa – "Opintotuki ei ole tarkoitettu lomailuun"4.7.2019 09.10
Jopa 3 000 e/kk tienaavat saavat tukea vuokra-asuntoon – järjestö älähti 2.4.2019 13.39
Putkiremontti alentaa vuokraa, mutta voiko vastikkeestakin saada taloyhtiöltä alennusta? – Asiantuntija kertoo7.10.2018 07.55
Kela kehotti Kallea vaihtamaan vuokralle halvempaan – "Mistä saan Helsingistä asunnon 600 eurolla?"8.2.2017 06.05
Helsingin halvimpien alueidenkin vuokrat pian Espoon tasoa – "Vuokrien nousu ei välttämättä ole huono asia"2.12.2017 19.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu