Puheenaihe

Enemmistö laittaisi lapset opettelemaan tärkeimpiä taloustaitoja jo peruskoulussa – suomalaisten mielestä näistä aineista joutaisi karsia

Tärkeimpinä taloustaitoina vastaajat pitävät arjen rajankäyttöä, säästämistä ja sijoittamista sekä kestävän kuluttamisen taitoja.

Sauvo Jylhä

Suomalaisista jopa 80 prosenttia on sitä mieltä, että talouden tulisi olla kaikille pakollinen oppiaine peruskoulussa, selviää Pörssisäätiön juuri julkaisemasta kyselytutkimuksesta. 

– Kysely osoittaa, että suomalaiset ovat poikkeuksellisen yksimielisiä tarpeesta lisätä koulujen talousopetusta. Ensimmäinen askel voisi olla yhteisten talousopintojen kehittäminen toiselle asteelle nyt, kun oppivelvollisuusikää nostetaan, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri kommentoi tutkimustuloksia.


Talousopetuksen lisäämisen vastapainoksi puolet vastaajista vähentäisi uskonnon ja elämänkatsomustiedon opetusta, joka neljäs ruotsia ja lähes joka viides kuvataiteen opetusta. Ero suosituimpiin oppiaineisiin on suuri: alle 5 prosenttia vähentäisi englannin, äidinkielen, maantiedon, biologian, matematiikan, terveystiedon tai liikunnan opetusta. 

Kysyttäessä kolmea tärkeintä taloustaitoa, ykköseksi nousi arjen rahankäyttö ja budjetointi. Jopa 94 prosenttia valitsi sen taidoksi, joka kaikkien suomalaisten pitäisi osata. 52 prosenttia nimesi säästämisen ja sijoittamisen jokaisen tarvitsemaksi taloustaidoksi ja 51 prosenttia kestävän kuluttamisen.

– Talousosaaminen on laaja-alainen kokonaisuus, johon kuuluu esimerkiksi kyky tunnistaa huijauksia ja taito vakuuttaa oman elämänsä riskejä. Kyselystä näkee, että halu oppia talousasioita on suuri. Tähän tarpeeseen pitäisi vastata entistä paremmin, Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi sanoo.  

– Moni taho tekee jo hienoa työtä talousosaamisen edistämiseksi. Tarvitsemme kuitenkin kansallisen taloustaitostrategian, jota OECD:kin jäsenmailleen suosittaa. Siten talousosaamisponnisteluja voidaan tehostaa ja koordinoida paremmin, kommentoi Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen.


Tutkimuksen on toteuttanut Pörssisäätiön toimeksiannosta Tietoykkönen Oy. Siihen vastasi 1 000 suomalaista. Otos on painotettu vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin sekä maakunnan mukaan. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu