Puheenaihe

Kauppakeskus Triplan juurelle avataan 5 euron sekasauna – oli ennen veturimiesten käytössä

Pasilan veturitallien sauna avataan heinäkuun lopussa yleiseen käyttöön. Ympäristöjärjestö Dodo koordinoi toiminnanjohtaja Tehilah Auramon johdolla parhaillaan saunan pintaremonttia. Sauna saa muun muassa uudet lauteet.

Johanna Erjonsalo

Pasilan vanhoilla veturitalleilla avataan heinäkuun lopussa uusi yleinen sauna.

Sauna sijaitsee Pasilan veturitallien toisessa kerroksessa ja on veturimiesten entinen sauna, jota kunnostetaan parhaillaan.

– Helsingissä on liikaa suljettuja tiloja. Haluamme avata niitä kaupunkilaisten käyttöön, perustelee ympäristöjärjestö Dodon toiminnanjohtaja Tehilah Auramo saunan avaamista.

Saunan, puku- ja pesutilojen kunnostamista koordinoi Dodo yhdessä samassa rakennuksessa olevien muiden vuokralaisten kanssa. Tilat omistaa valtio eli Senaatti-kiinteistöt. Sauna on aiemmin toiminut rakennuksen vuokralaisten käytössä, mutta nyt se avataan ensi kertaa yleiseen käyttöön. Kyseessä on sekasauna.

Saunojien jäljiltä lattialla on koivunlehtiä. Saunassa tuoksuu terva.

 

Ennen avaamista saunaan tehdään talkoovoimin pienimuotoinen remontti eli sauna saa uudet haapapuiset lauteet ja sen pesu- sekä pukuhuonetiloja ehostetaan.

Auramo painottaa, että sähkölämmitteinen sauna on hiilineutraali, jos sähkösopimus saadaan muutettua vielä ennen saunan avaamista vihreäksi sähköksi. Dodo on jo pitkään kampanjoinut valitsemaan hiilettömiä ja turpeettomia sähkösopimuksia.

– Hiili ja turve ovat ympäristövaikutuksiltaan hyvin ongelmallisia. Me olemme vielä kivikaudella energia-asioissa. Yhteissaunomisessa hiilijalanjälki jaetaan ihmisten kesken. Dodo haluaa pyörittää saunaa kestävin periaattein, Auramo jatkaa.

Sauna laitetaan päälle aina vasta kun tiedetään, että saunojia on tulossa paikalle. Dodo avaa tällä viikolla Facebook-sivuilleen viikoittaisen tapahtumailmoituksen, jossa voi käydä ilmoittautua saunomaan.

Saunan jälkeen ja välissäkin voi käydä vilvoittelemassa Kääntöpöydän terassilla, jossa Dodolla on kaupunkiviljelmiä ja penkkejä.

– Toivomme, että alueesta tulisi Pasilan uusi kulttuurikeskittymä, jonne kaikki voisi tulla, Auramo toivoo.

Saunan avaamisen taustalla on myös ajatus Helsingin saunatarjonnan laajentamisesta.

– Jos ei halua mennä muutamaan Helsingin ilmaiseen saunaan, voi sekasaunaporukalla joutua maksamaan jopa kymmeniä euroja saunakerrasta per henkilö. Tämä on vaihtoehto niille.

 

Ainakin alkuun Dodo aikoo avata saunan yleiseen käyttöön sunnuntaisin kello 18–21. Jatkossa se on auki ehkä puoleen yöhön ja myös tiistaisin. Saunamaksu on viisi euroa per kerta. Dodon jäsenet voivat saunoa rajoituksetta 15/30 euron jäsenmaksua vastaan. Saunan lauteille mahtuu kerralla kymmenkunta saunojaa.

Saunan avajaispäivänä Auramo sanoo odottavansa paikalle noin 10–50 saunojaa.

Veturitallien rakentaminen alkoi 1800-luvun lopulla.

Uusi yleinen sauna sijaitsee Pasilan vanhoilla veturitalleilla (Veturitallinkuja G-rappu, 2 krs).

Taustalla haaste hiilivapaista sähkösopimuksista

  • Pasilan vanhoille veturitalleille avataan uusi yleinen sauna lauantaina 27. heinäkuuta.
  • Alkuun sauna on auki ainoastaan sunnuntaisin, jatkossa ehkä myös tiistaisin.
  • Saunaa ylläpitää ympäristöjärjestö Dodo yhteistyössä muiden tallilaisten kanssa.
  • Saunamaksu on viisi 5 euroa per kerta, jäsenille 15/30 euroa/ vuosi.
  • Taustalla on haaste hiilivapaista sähkösopimuksista.
  • Haasteessa toivotaan, että Suomen EU-puheenjohtajakausi aloitettaisiin niin, että valtion, kuntien ja kaupunkien rakennusten sähkösopimukset vaihdettaisiin hiilivapaiksi.
  • Haastetta on tukemassa Ilmastoveivi 2019 -kampanja, joka vaatii Suomelta kunnianhimoisempaa ilmastopolitiikkaa vuoden loppuun kestävän puheenjohtajuuden aikana.
  • Pasilan veturitallit omistaa valtio.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Jätkäsaaren korttelisauna avautuu – "Ei kilpaile vain Helsingin muiden saunojen, vaan jopa ravintoloiden kanssa"19.8.2018 10.05
Nakuilulle stoppi Sompasaaressa? – Kaupunki aikoi sijoittaa uutuuskahvilan ja terassin saunan kylkeen28.5.2019 19.40
Haluaisitko ottaa löylyt Kekkosen saunassa? – Se on nyt mahdollista: Tamminiemeä vuokrataan5.6.2019 19.20
Onko tässä Suomen kaunein yleinen sauna? – Katso asiantuntijoiden vinkit kipakoista löylyistä ja ainutlaatuisesta tunnelmasta 7.6.2018 19.35
Ostitko sinäkin koiralle saunaoluen – muista tämä rajoitus9.7.2019 20.05

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu