Makumaailma

Lippakioskin väki maalasi sateenkaarilogon piiloon ja palautti viinanmyynnin Karhupuistoon

Lippakioskin myyjä Dan Koltonuk sanoo, että väriltään utuiset natural-viinit ovat nyt suosittuja.

Aapo Siippainen

Menneinä vuosikymmeninä Kallion Karhupuisto tunnettiin alueena, jossa myytiin pimeää viinaa. Poliisi joutui puuttumaan siihen vielä ainakin 1980-luvulla. Sittemmin puisto on siistiytynyt. Näyttävät kukkaistutukset kutsuvat rentoutumaan.

Nykyään yksi Karhupuiston vetonauloista on nostalginen lippakioski, jossa on toiminut juhannuksen jälkeen uusi jäätelö- ja viinibaari.

– Nyt viinanmyynti on palannut Karhupuistoon, riemuitsi helsinkiläinen Marko Pulkkinen, joka pysähtyi viime keskiviikkona kahville lippakioskille.

– Täällä voisi istua iltaakin, koska anniskeluajat ovat pitkät, Pulkkinen sanoo.

Way Ice Cream & Wine Barin yrittäjiin kuuluva Lauri Pipinen sanoo, että anniskeluluvat olivat heidän ehtonsa tarjouskilpailussa.

– Ihmiset hakeutuvat kesäpäivänä paikkoihin, jossa on tarjolla olutta ja viiniä. Fakta on, että sillä tehdään myyntiä ja se mahdollistaa myös pidemmät aukioloajat, Pipinen kertoo.

 

Lippakioski on samaa yritystä tien toisella puolella olevan Way Bakery -leipomon kanssa. Sitä avatessaan Pipinen tutustui alueen historiaan. Hän sanoo, että viereiset Matti Heleniuksen ja Alli Tryggin puistot luovat mielenkiintoisen kontrastin Karhupuiston kostealle maineelle.

– Puistot on nimetty raittiusaktivistien mukaan, hän kertoo.

4915170-n.jpg

Lippakioskilla on juomia moneen makuun. Kuva: Aapo Siippainen

Karhupuistossa myynti keskittyy mietoihin viineihin ja käsityöläisoluisiin. Tiskillä on myös pullo jaloviinaa.

– Se jäi yli joulun Tuomaan markkinoilta, jossa teimme glögiä. Lippakioskia on tarkoitus pitää auki kesän jälkeen erikoistilaisuuksia, kuten rapujuhlia, joulua ja laskiaista varten.

Lippakioskin myydyin tuote on jäätelö.

– Pehmiksen voi tuunata esimerkiksi siemenillä, kuivatuilla kukilla ja leipomon hapanjuuricrumblella.

4921488-n.jpg

Karhupuiston suojeltu lippakioskin maalattiin Helsingin kaupungin toimittamilla maaleilla. Samalla piiloon jäi kioskia koristanut sateenkaarimaalaus. Kuva: Karri Kannala

Aikaisemmin lippakioskissa toimi Bear Park Cafe. Kahvila liputti seksuaalivähemmistöjen puolesta sateenkaarilipuin ja maalauksin.

Uusilla yrittäjillä oli aikomus jättää sateenkaarimaalaus seinään, mutta suojeltuun kioskiin ei sallita maalauksia eikä kylttejä.

– Kaupunki toimitti oikeansävyiset maalit, jolla maalasimme kioskin uudestaan. Myös edellinen yrittäjä toivoi, että se maalattaisiin piiloon, kenties tuomaan eron, että kioskilla toimii nyt uusi ja eri yritys, Pipinen kertoo.

4915174-n.jpg

Kuva: Aapo Siippainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsingin vanhin lippakioski löytyy Munkkiniemestä – Osa olympiahistoriaa16.6.2019 11.10
Lippakioski luo rakastetun puiston identiteetin – Tutkija vertaili Helsingin puistot30.12.2018 19.25
Vauhdilla laajentunut Street Gastro sulki 6 ravintolaa – Yrittäjä jyrähtää: "Kauppakeskusten todellisuus on toista, mitä luvattiin"5.7.2019 11.05
Helsinki myy seitsemän lippakioskia – hinta 8 000 euroa kappale11.3.2016 13.00
Huippuravintolat löysivät tiensä Kallioon – Kare Karhun ravintolassa mutustellaan kaikkia ruhonosia23.3.2019 11.20
Sirkusteemainen Pincho Nation avaa ovensa Iso Roobertinkadulla – tällainen on useassa maassa toimiva applikaatio-ravintola1.7.2019 18.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Makumaailma

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu