Puheenaihe

Tarjoustaloilla tiliä tehnyt Kari Hautanen työskentelee enää 5 päivänä viikossa ja sijoittaa muiden yrityksiin – "Minä intoilen, vaimo toppuuttelee"

Irina Björkman

Kauppaneuvos Kari Hautanen katsoo Hyvinkäätä lintuperspektiivistä, kirjaimellisesti. Hautasen perustaman Suka Invest Oy:n toimiston ikkunoista avautuu kaupungin panoraama. Heinäkuiset kadut ovat hiljaiset, mutta muuten kaupunki on Hautasen mielestä yrittäjäperspektiivistä elinvoimainen.

– Näkyyhän tuolla tyhjiä huoneistoja, mutta ajan kanssa ne täyttyvät, niin niille yleensä käy.

Hautanen, 70, juttelee kiireettömästi. Virallisesti hän on eläkeiässä, mutta ei oikein osaa sellaiseen asemaan taipua. Kun hän 2006 myi yhdessä vaimonsa kanssa perustamansa Tarjoustalo-ketjun, alkoi toisenlainen työura: sijoittaminen pörssi- ja start up -yrityksiin.

– En tee töitä niin paljon kuin ennen, korkeintaan viitenä päivänä viikossa.

 

Suomi on Hautasen mielestä pullollaan hyviä yritysideoita, mutta rahoittajat puuttuvat.

– Pankitkin antavat nykyään huonosti lainaa yritysideoihin. Vain sellaiset saavat, jotka eivät enää sitä tarvitse.

Uusia start up -yrityksiä Hautasen sijoitusyhtiö ei enää etsi, mutta yksi Hautasen pitkäaikaisista sijoituskohteista on ollut elintarvikkeita verkossa myyvä Kauppahalli24.

– Kaupankäynti siirtyy yhä enemmän nettiin, ruoka viimeisten joukossa, mutta uskon, että se kyllä siirtyy.

Hautanen uskoo, että ruuan verkkainen tie nettikauppoihin johtuu osaksi asiakkaiden mielikuvista.

– On ajateltu, ettei netistä ostettu ruoka ole tuoretta, mutta se kuva on väärä. Tuotehan voidaan tilata tuottajalta, kun kuluttaja sen ostaa.

Kilpailu kaupan alalla on Hautasen mielestä viime vuosina koventunut.

– Silti samat arvot pitää omaksua kuin aiemminkin. On oltava ahkera, säästäväinen ja yritteliäs. Ja pidettävä asiakkaat tyytyväisinä. Valtavatkaan markkinointibudjetit eivät pelasta, jos asiakas ei ole tyytyväinen.

 

Kun eteen osuu kiinnostava yritysidea, Hautasen myöntää innostuvansa aika herkästi.

– Meillä työnjako menee niin, että minä intoilen ja vaimo toppuuttelee.

Arja Hautanen on Hautasen mielestä järjen ääni, niin koti- kuin työoloissa. Jotain miehen innostumisherkkyydestä kertoo sekin, että hän alkoi viitisen vuotta sitten harrastaa karaokelaulamista. Sitä ennen vaimo ei ollut koskaan kuullut miehensä laulavan.

– Vaimon veli toi meidän mökille karaokevälineet ja siitä se lähti. Olen laulanut niin kotona kuin ravintoloissakin, mutta en koe olevani mikään laulaja. Laulaahan se variskin äänellään, Hautanen naurahtaa.

Viime aikoina innostumiset ovat jääneet Kari Hautasen elämässä vähemmälle. Vuosi sitten Hautasten toinen lapsi, Jarkko, menehtyi yllättäen.

– Suru on ollut musertava, mutta työ auttaa jaksamaan, on jotain muuta ajateltavaa.

Silti Hautasen elämässä on paljon tärkeämpiäkin asioita kuin työ. Neljä lastenlasta pitää työpäivät lyhyinä ja isoisän kiireisenä.

– Me pelaamme, käymme uimassa ja vain olemme. Se on aikaa, joka omien lasten kanssa työkiireissä jäi turhan vähäiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu