Puheenaihe

Hoitajapulassa kärvistelevä Suomi käänsi katseensa Kiinaan, ja nyt joukko kiinalaisia hoitajia syventää osaamistaan työpaikka mielessään – "Jään tyttäreni kanssa tänne"

Laureassa opiskelee nyt mm. LiJuan Shen, Juelin Ye ja Li Zhu. Opastamassa Laurean Sanna Partamies.

Helena Soinio

Laureassa Lohjalla aloitti kesäkuussa 22 kiinalaista sairaanhoitajaopiskelijaa. 21–43 -vuotiaista opiskelijoista suurin osa on jo valmistunut sairaanhoitajiksi Kiinassa.

Koska opiskelijat tähtäävät vakituiseen työllistymiseen Suomessa tai Euroopassa, heidän on hankittava täkäläinen tutkinto, joka on kiinalaista huomattavasti laajempi, kertoo Laurean kehittämispäällikkö Sanna Partamies.

– Kiinassa sairaanhoitajan tutkinto on 85 opintopistettä, täällä 210. Täällä myös opintoihin sisältyvät harjoittelujaksot ovat huomattavasti pidempiä.

Hän opasti maanantaina ryhmää opintoihin orientoitumisessa. Opiskelijat ovat parhaillaan ns. siltakoulutuksessa, jonka he aloittivat jo helmikuussa Kiinassa.

– Opinnot edellyttävät suomen kielen taitoa sekä suomalaisen palvelujärjestelmän ja hoitokulttuurin tuntemusta, kuten asiakaslähtöisyyden periaatetta. Sairaanhoidon kulttuuri eroaa monessa suhteessa Kiinan ja Suomen välillä.

Opiskelijat asettuvat asumaan Lohjalle, ja moni tuo perheensäkin. Vuoden loppuun mennessä sinne muuttaa 54 henkeä. Opiskelijat valmistuvat 2,5–3 vuodessa.

Yksi oleellinen pullonkaula opinnoissa ja valmistumisessa on suomen kielen oppiminen. Sairaanhoitajien on pystyttävä saavuttamaan virkamiestason suomen kielen taito, ja kaikilta kieliopinnot eivät suju yhtä helposti.

Kiinalaisryhmä maksaa opintonsa kokonaan itse. Opiskelijat on valittu Kiinassa useamman kokeen kautta. Toisaalta sairaanhoitajien työllisyystilanne on Suomessa erittäin hyvä, eli täällä tarvitaan alalle selkeästi lisää tekijöitä.

– Minä halusin tulla tyttäreni kanssa Suomeen, koska Kiinassa koulu on lapsille hyvin rankkaa, ja Suomessa on hyvät koulut, kertoo LiJuan Shen, joka tulee Sichuanista. Hän haluaa jäädä töihin Suomeen.

Pekingistä kotoisin oleva Li Zhu on perusammatiltaan opettaja, ja aikoo nyt vaihtaa alaa. Hän kuten koko ryhmä ihastelee Lohjalla puhdasta hengitysilmaa ja sitä, että taivas on sininen.

– Jään tyttäreni kanssa tänne ja menen töihin, hän suunnittelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu