Puheenaihe

Helsingistä sukeutui Euroopan ehkä upein jugendkaupunki – Venäjän painostustoimet innoittivat revittelemään kansallisromantiikalla

Jugendrakennukset ovat kokonaistaideteoksia. Petteri Kummala kurkistaa Lääkärien talon porraskäytävään Pohjoisella Makaniinikadulla.

Päivi Tuovinen

Pöllöjä, oravia, lohikäärmeitä, lepakoita, myhäilevä korppi, etanoita...

– Etanoihin en ole muualla törmännytkään, äkkää kaupunginmuseon tutkija Petteri Kummala.

4925449-n.jpg

Pöllö on jugendin käytetyimpiä eläinaiheita. Nylands nation Kasarmikatu 40. Kuva: Päivi Tuovinen

 

Olemme jugendkierroksella Kasarmitorilla, johon meitä innoitti kaupunginmuseon tuore arkkitehtuuriopas Helsingin jugend.

Tutkimme Nylands nationin osakuntatalon (Kasarmikatu 40) vuolukivistä ulkoseinää. Siitä löytyy jatkuvasti uusia yksityiskohtia.

4925451-n.jpg

Etana on jugendhahmojen harvainaisimmasta päästä. Nylands nation Kasarmikatu 40. Kuva: Päivi Tuovinen

 

– Kivipintaiset jugendtalot mielletään perisuomalaisiksi, mutta kansallisromantiikassa oli monenlaisia virtauksia. Ruotsinmielisten kansallisromantiikkaan sekoittui muinaisskandinaavisia piirteitä, mistä lohikäärmeet ovat esimerkki, Kummala kertoo.

4925446-n.jpg

Lohikäärme on muinaisskandinaavista lainaa. Nylands nation Kasarmikatu 40. Kuva: Päivi Tuovinen

 

Helsingin varsinaisia jugendkaupunginosia ovat Katajanokka, Eira ja Ullanlinna. Jugendrakennuksia on myös muualla, kuten Etu-Töölössä ja Kalliossa.

Kasarmitorin tienoolla on kuitenkin hyvin erilaisia jugendrakennuksia, joten siellä voi tehdä aikamatkan jugendin sisällä.

4925465-n.jpg

Selim A. Lindqvistin piirtämä Kasarmitorin entinen sähköasema henkii wieniläistä jugendia ja on jo ornamentiikassaan varhaisjugendia askeettisempaa. Kuva: Päivi Tuovinen

 

Ensimmäisiä Helsingin jugendrakennuksia oli Lääkärien talo (Fabianinkatu 17), joka räväytti uuden tyylisuunnan suomalaisen ihmeteltäväksi.

– Jugendille oli leimallista vapautuminen vanhasta ja mielikuvituksellisuus. Tämä näkyy hyvin vertailtaessa Lääkärien taloa naapuriinsa Waldemar Aspelinin suunnittelemaan taloon (Fabianinkatu 15).

– Aspelinin talo on suunniteltu symmetrisen julkisivun ehdoilla. Lääkärien talo suunniteltiin sisätilojen ehdoilla. Esimerkiksi erkkerit eivät ole ensisijaisesti kaupunkikuvallisia elementtejä, vaan ne ovat sisätilasarjojen päätteitä.

4925397-n.jpg

Humoristinen sammakko kykenee kannattelemaan pilaria siinä missä vanhemman arkkitehtuurin jykevät atlashahmotkin. Lääkärien talo Pohjoinen Makasiinikatu 6 – Fabianinkatu 17. Kuva: Päivi Tuovinen

 

Mielikuvituksesta hyvä esimerkki on kulmaerkkeriä kannatteleva sammakko, joka parodioi atlas- eli mieshahmoja.

Eläimet ja kasvit ovat tyypillisiä suomalaisen jugendin koristeita, sillä tyylisuuntaus ammensi inspiraationsa luonnosta. Esimerkiksi oravia löytyy Lääkärien talon ovisyvennyksestä.

– Rakennuksessa näkyy käsityöläisten jälki, sillä siihen aikaan käsityö oli halpaa, Kummala sanoo ja hivelee jykevän oven takorautaisia koristeita.

4925425-n.jpg

Sympaattinen orava on käytetyimpiä jugendin eläinhahmoja. Lääkärien talo Pohjoinen Makasiinikatu 6 – Fabianinkatu 17. Kuva: Päivi Tuovinen

 

 

Jugendissa yhdistyvät niin heleät pastellivärit kuin maanläheiset synkät sävyt. Suomalainen jugend on muotokieleltään raskaampaa kuin art nouveauna tunnetun suuntauksen arkkitehtuuri muualla maailmassa.

Arkkitehtimme ammensivat vaikutteita keskiaikaisista linnoista ja kivirkirkoista.

Hyvä esimerkki hevimmästä jugendista on Helsingin puhelinyhdistyksen talo (Korkeavuorenkatu 35).

– Muhkuraiset kivet eri värisävyineen kuvaavat peruskalliota. Lars Sonck vei siinä graniitin ilmaisuvoiman niin pitkälle kuin sen voi viedä. Abstrakti koristelu pohjustaa jo siirtymistä uuteen aikakauteen, Kummala pohtii.

4925468-n.jpg

Lars Sonckin piirtämä jykevä Helsingin Puhelinyhdistyksen talo Korkeavuorenkatu 35:ssä. Tämä rakennus on saanut vaikutteita keskiaikaisista linnoista ja kirkoista, sanoo Petteri Kummala. Kuva: Päivi Tuovinen

 

Miksi juuri Helsingissä jugend puhkesi ehkä kauneimpaan kukkaansa?

Jugend osui vaiheeseen, jossa Helsingin väkiluku moninkertaistui ja tarvittiin runsaasti uusia rakennuksia. Taiteissa taas elettiin kultakautta ja poliittisesti oltiin venäläisten sorron alla.

– Arkkitehdit ottivat kansallisromanttisilla aiheilla kantaa venäläistämistä vastaan, Kummela sanoo.

4925473-n.jpg

Yksityiskohta Erottajankatu 11:n poikkipäädystä, joka on yleinen aihe myöhäisjugendissa. Tämä toteutus Uudenmaankadun päätteenä on arkkitehtuuriopaskirjan mukaan kuitenkin aikakautensa uljaimpia. Kuva: Päivi Tuovinen

 

Samaa mieltä on Helsingissä vieraillut sveitsiläinen art nouveau -asiantuntija Marikit Taylor, joka näkee Kalevalan maailman puineen, kukkineen ja eläimineen heräävän eloon Helsingin kaduilla.

– Kaikessa sadunomaisuudessaan art nouveau sai Suomessa ehkä tärkeämmän poliittisen roolin kuin missään muualla kansallistunteen vahvistajana, hän toteaa.

4925459-n.jpg

Rakennusten koristelu on täydellistä yksityiskohtiaan myöten. Nylands nation Kasarmikatu 40. Kuva: Päivi Tuovinen

Identiteettiä etsimässä

Jugend kokeili ja leikitteli

Jugend kukoisti vuosina 1895–1915.

Kansainvälisen art nouveau -tyylin omaleimainen muoto, jonka nimi periytyy Saksasta.

Kaudelle leimallista oli kokeilunhalu, joka mullisti rakennusten muotokielen ja koristelun.

Myös sisätilojen kauneuteen ja toimivuuteen kiinnitettiin huomiota.

Vapautunut jugendkausi päättyi ensimmäisen maailmansodan murheisiin.

Kirjaa on saatavilla ainakin kaupunginmuseon kaupasta 26 euron hintaan, osoite Aleksanterinkatu 16.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsinkiläistrio osti jugend-huvilan, korjaa luksusasunnoiksi – talo kelpasi ex-presidentillekin22.5.2018 06.20
Tänne syntyy pääkaupunkiseudun uusi "sinkkuparatiisi” – jugendhelmen saneeraus ja kolme uutta kerrostaloa mullistavat maiseman23.5.2019 06.30
Upea jugendtila saa taas uuden isännän – kahvittelu jatkuu5.4.2017 19.01
Tällainen jugendlinna avautuu pakolaisille, katso kuvat16.9.2015 08.32
Piilotettuja arkkitehtuurin helmiä esitellään Helsingissä – täältä löytyy Mannerheimin salaovi7.9.2017 21.05
Kuvat: Miljoonien hintainen Marmoripalatsi ei mene kaupaksi, ollut tyhjillään jo 7 vuotta – yli 1400-neliöinen talo huokuu historiaa16.1.2019 20.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu