Puheenaihe

IS: Liikennelääketieteen professori tyrmää peltipoliisihypetyksen – "Onnettomuuksien taustalla yleensä aivan muita syitä kuin pelkkää ylinopeutta"

Liikenteen nopeuksia valvotaan jo kameroiden avulla. Voisiko tekniikkaa hyödyntää myös esimerkiksi kelivaroitusten antamiseen?

Poliisihallitus

Liikennelääketieteen professori Timo Tervo pitää Suomessa leviävää peltipoliisi-innostusta älyttömänä. Hänen mukaansa Suomessa panostetaan kohtuuttoman paljon nopeusvalvontaan, vaikka onnettomuuksien taustalla on yleensä aivan muita syitä kuin pelkkää ylinopeutta. Asiasta kertoo Ilta-Sanomat.

– Ylinopeudesta on tehty Suomen yleisin rikos. Suomessa annetaan vuosittain yli 300 000 ylinopeussakkoa ja lähes yhtä suuri määrä huomautuskirjeitä, mikä on ylivoimaisesti eniten per ajoneuvo Pohjoismaissa. Emme silti ole liikenneturvallisuudessa yhtään sen parempi maa kuin Norja tai Ruotsi, vaan itse asiassa selvästi jäljessä, Tervo sanoo Ilta-Sanomien jutussa.

Hän arvelee jutussa, että viime aikaisen peltipoliisi-innostuksen taustalla on poliisin huutava resurssipula.

– Meillä käy usein niin, että kuljettaja ei muista, mikä sallittu nopeus on. Kameran kohdalla hiljennetään sitten alempaan nopeuteen, mistä aiheutuu lisää vaaratilanteita, kun takana ajavalle jarrutus saattaa olla yllätys. Myös kameroiden sijoittelussa on toivomisen varaa, Tervo kertoo IS:n jutussa.

Tervo pitää myös perättöminä julkisuudessa esitettyjä arvioita siitä, kuinka paljon kamerat vähentävät liikennekuolemia.

– Kuolonkolareista vain reilut viisi prosenttia ovat sellaisia, joissa henkilöauton kuljettaja on ollut täysin kunnossa: siis selvin päin ja ilman henkilön tilaan liittyviä riskitekijöitä. Sen sijaan kuljettajan tilassa on vikaa lähes 70 prosentissa kuolonkolareista, ja niistä kolmessa neljästä on mukana myös ylinopeus, Tervo toteaa.

Ilta-Sanomien mukaan kyse ei ole siitä, että Tervo vastustaisi nopeusvalvontaa.

– Mutta homma on lähtenyt laadullisesti ja määrällisesti täysin lapasesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu