Ruoka

Tässä takuuvarma hittiruoka kesämökille – loimulohi on hitaasti kypsyvä kesäinen herkku

Loimulohi valmistuu.

Kari Martiala

Loimulohi

  • 4–6 annosta
  • 1 lohifilee (noin 1 kg)
  • 100 g karkeaa merisuolaa
  • 2 rkl sokeria
  • 100 g voita voiteluun
  • 1 limen mehu
  • 2 rkl sokeria

 

Nypi lohi tarvittaessa ruodottomaksi ja suolaa ja sokeroi kala noin 2 tuntia ennen loimutusta.

Valmistele suolauksen aikana loimulaudan levyinen, hyvä nuotio. Laudaksi sopii esimerkiksi kuusi- tai mäntylauta, joka on niin leveä, että kala mahtuu siihen. Poraa lautaan porakoneella pieniä reikiä (ei läpi) kauttaaltaan. Lautaa on hyvä liottaa vedessä ennen loimutusta noin 1 tunnin ajan, jotta se ei pala tulen lähellä.

 

Tee kuusi puutikkua, jotka ovat tarpeeksi tukevia niin, että voit naulata ne lautaan kiinni.

Laita lohifilee laudalle löysästi.

Tee puukolla pieni reikä lihan ja nahkan läpi puuhun saakka ja naulaa puutikulla kiinni. Voit lyödä tikut kiinni esimerkiksi puupalikalla. Näin kala ei lämmetessään ja kypsyessään tipahda laudalta.

 

Laita lauta niin lähelle tulta, että pystyt pitämään kättä tulen ja laudan välissä noin 7–10 sekuntia – tällöin lämpötila on oikea.

Pidä koko ajan pientä tulta nuotiossa ja tarkista välillä, ettei filee ole liian lähellä tulta ja ettei pinta pääse palamaan.

Laita voi sulamaan pieneen teräsastiaan nuotion sivuun ja lisää siihen limen mehu.

 

Käännä lautaa välillä, jotta filee kypsyy tasaisesti joka puolelta.

Kun filee alkaa kypsyä, valele sitä voi-limeseoksella vaikkapa kuusenhavua apua käyttäen.

Anna fileen kypsyä noin 1,5–2 tuntia. Lopuksi voit liekittää lohen esimerkiksi konjakilla.

Tarjoa loimulohi uusien perunoiden tai ruokaisan cole slaw -salaatin kanssa.

 

Teksti Helena Lylyharju

Kuva Kari Martiala

Parasta kalasta, klassikkoruokia Suomesta (Karisto 2016)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu