Puheenaihe

Syksyn opintolainan voi nostaa 1.8 alkaen – lukiolaiset voivat nyt saada opintotukea myös elokuulta

Lukuvuoden lainatakauspäätökset on lähetetty 115 925 opiskelijalle.

Petri Karvinen

Kela on tarkistanut opintojaan jatkavien opintolainat lukuvuodeksi 2019–2020. Seuraavan lukuvuoden lainatakauspäätökset on lähetetty 115 925 opiskelijalle. Opintolainan ensimmäisen erän voi nostaa pankista elokuun alusta alkaen. Jos lukuvuoden 2018–2019 opintolainaa on vielä nostamatta, sen voi nostaa heinäkuun loppuun mennessä.

Tavallisin opintolaina on 650 euroa kuukaudessa. Opiskelija voi siis saada opintolainaa syksyllä 2 600–3 250 euroa ja keväällä tavallisimmin 3 250 euroa. Suurin osa opiskelijoista voi nostaa lukuvuoden opintolainansa kahdessa erässä.

Opintolainojen korot eivät ole koskaan aikaisemmin olleet yhtä alhaalla kuin nyt. Keväällä nostettujen opintolainojen keskikorko oli Suomen Pankin tilastojen mukaan 0,48 %.

Myönteinen lainatakauspäätös lähetettiin nyt 115 085:lle opintotuen saajalle ja 840:lle aikuiskoulutustuen saajalle. 1 405:n opintojaan jatkavan opiskelijan lainatakausoikeus ratkaistaan myöhemmin samalla kertaa, kun opiskelijan tekemä opintotuen hakemus tai muu vireillä oleva asia ratkaistaan. Opiskelija voi tarkistaa lainatakauksen voimassaolon Kelan asiointi- tai puhelinpalvelusta. Perittävänä olevan opintolainan vuoksi opintolainan valtiontakausta ei nyt myönnetty 270 opiskelijalle. Viime vuonna hylkäävän päätöksen sai 260 opiskelijaa. Maksuhäiriö ei enää estä opintolainan valtiontakauksen myöntämistä, mutta jos opiskelijan aiempi opintolaina on Kelan perittävänä, uutta lainatakausta ei myönnetä. Lainantakaus voidaan kuitenkin tietyin edellytyksin myöntää perittävänä olevasta opintolainasta huolimatta.

Samalla kun Kela on tehnyt päätökset ensi lukuvuoden opintolainoista, se on myös tarkistanut lukiolaisten opintotuen lukuvuosittaisen tukiajan. Lainmuutoksen ansiosta lukiolaiset voivat nyt saada opintotuen myös elokuulta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu