Puheenaihe

Aselupien jähmeä käsittely hidastaa jo asekauppaa – 3 kuukautta omia lupiaan odottelut kansanedustaja täräyttää: "Pitää saada viikoissa"

Kuvituskuva

Lotta Åberg

Aselupien käsittelyajat herättävät keskustelua. Loppilainen kansanedustaja Timo Heinonen sai luvat pienoiskiväärille Riihimäen poliisilta noin kolmen kuukauden odottelun jälkeen.

– Tämmöisen luvan saanti pitää olla viikkoja, ei kuukausia, Heinonen toteaa.

Hänelle lupaprosessin kesto ei tuottanut ongelmia, sillä lintukausi on vasta tuloillaan ja luvat tulivat viime viikolla.

Eräloppi-liikkeen yrittäjän Tomi Järvisen mukaan aiemmin aselupia on saanut alle kuukaudessa, mutta nykyään niissä voi kestää yli kolmekin kuukautta. Kauppias kertoo tilanteen vaikeuttavan liiketoimintaa huomattavasti.

– Varastonkierto on pidentynyt viimeaikoina huomattavasti.

Heillä metsästäjät usein varaavat aseen ja laittavat lupapaperit sen jälkeen vetämään.

Riihimäkeläisen Eräliike Mäkelän Heikki Mäkelän mukaan lupa-asioiden venymiset eivät ole hänen liiketoimintaan vaikuttaneet.

– Myyn aseet sitten, kun asiakkaalla on haluamaansa aseeseen luvat ja rahat valmiina, Mäkelä sanoo.

Hämeen poliisin alueella aselupahakemusten käsittelyajat ovat pysyneet viimeisen vuoden aikana ennallaan.

– Meillä käsittelyaika on keskimäärin kahdesta viikosta reiluun kuukauteen, mutta loma-aikoina hakemukset yleensä ruuhkautuvat, Hämeen poliisista kerrotaan.

Itä-Uudenmaan poliisilla oli kesäkuun lopulla 253 ampuma-aselupahakemusta vireillä, joista 25 on ollut vireillä kolme kuukautta.

– Lupahakemusten läpimeno kestää koko vuonna keskimäärin kuukauden ja kesäaikaan noin kaksi kuukautta lomien vuoksi, Itä-Uudenmaan poliisin komisario Juha Juurinen selventää.

– Jos hakemuksessa on kaikki kunnossa ja kuulusteluja ei tarvitse tehdä, niin vielä ehtii aseluvat hankkia hirven pyyntiin, Juurinen lupailee.

Oppositiossa istuva Heinonen aikoo syksyn eduskuntaistunnoissa ehdottaa byrokratian vähentämistä aselupien osalta. Hänen mukaansa metsästäjien on turhaa käydä näyttämässä poliisille aseliikkeestä ostettua asetta, josta on jo olemassa olevat dokumentit.

– Jälkitarkastuksen ymmärtää helpommin, jos ase ostetaan yksityishenkilöltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu