Puheenaihe

Kuun valloituksesta 50 vuotta ­– Helsingissä ja Vantaalla järjestetään erikoisohjelmaa

Täältä tullaan, kuu! Neil Armstrong, Michael Collins ja Buzz Aldrin valloittivat kuun heinäkuussa 1969. Kuvassa kuualuksen miehistö ennen matkaanlähtöä.

Nasa

Tasan puoli vuosisataa sitten ihmiskunta pidätteli hengitystään, kun Yhdysvallat lähetti ensimmäisen kuuraketin matkaan.

Kuun valloitus onnistui 20. heinäkuuta 1969 – samalla Apollo 11:n miehistö teki maailmanhistoriaa voittamalla Neuvostoliiton kanssa käydyn kilpajuoksun kuuhun.

Vaikka miehitettyjä kuulentoja ei ole tehty enää vuoden 1972 jälkeen, kuututkimus ei ole suinkaan pysähtynyt.

– Kuusta on tuotu maahan lähes 400 kiloa erilaisia näytteitä, joista valtaosaa pidetään tyhjiössä ja pakkasessa. Näin ollen niitä voidaan tutkia samalla tavalla kuin jos näytteet olisi juuri tuotu kuusta, kertoo Ursan tiedottaja Anne Liljeström.

Liljeströmin mukaan kuuta tutkimalla voidaan selvittää niin maapallon kuin koko aurinkokunnankin historiaa.

– Kuu on ikivanha kiertolainen, joten se on tavallaan myös eräänlainen aikakapseli. Itse olen sitä mieltä, että kuu on liian aliarvostettu taivaankappale – aivan suotta.

Vantaan Tikkurilassa sijaitseva tiedekeskus Heureka osallistuu Apollo-ohjelman 50-vuotisjuhlintaan järjestämällä Kuupäivän lauantaina 20. heinäkuuta. Kuupäivän ohjelma sopii koko perheelle.

Kuupäivässä nähdään kuvakertomus rakettien koon kehittymisestä ja siitä, millaisella raketilla kuuhun lopulta päästiin. Tiedettä pallolla -kohde hohtaa jättimäisenä kuuna ja planetaarioelokuvien yhteydessä kurkistetaan myös kuuhun.

Päivän aikana voi piirtää kuun ja valmistaa siitä itselleen pinssin tai opetella kuun merien eli tummina näkyvien basalttitasankojen nimet.

Myös Finnkino muistaa kuun valloituksen vuosipäivää. Maanantaina 22. heinäkuuta Helsingin Itiksen Imax-salissa esitetään erikoisennakkona Todd Douglas Millerin dokumentti Apollo 11, joka on koottu äskettäin löytyneistä 65 millimetrin aarteista sekä yli 11 000 tunnin määrästä äänitteitä.

Elokuva vie katsojan Nasan kuuluisimmalle missiolle, joka teki Neil Armstrongista ja Buzz Aldrinista kaikille tuttuja nimiä. Elokuvassa nähdään kuumatka ja sitä edeltäneet päivät sekä astronauttien että sitä maasta seuraavien näkökulmista.

Apollo 11 -dokumentti nähdään myös tekstitettynä torstaina 15. elokuuta Finnkinon teattereissa ympäri Suomen.

”Suuri harppaus ihmiskunnalle...”

  • Apollo 11 laukaistiin avaruuteen Kennedyn avaruuskeskuksesta 16. heinäkuuta 1969.
  • Neljä vuorokautta myöhemmin sen laskeutumismoduuli Eagle saavutti kuun pinnan.
  • Heinäkuun 20. päivänä maassa saatiin ensi kertaa nähdä ihmisiä toisen taivaankappaleen kamaralla.
  • Neil Armstrongin ensimmäiset sanat kuussa olivat: ”Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta suuri harppaus ihmiskunnalle.”
  •  

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kekkosen kuukivet paljastetaan Helsingissä ­– olleet viimeksi esillä lähes 30 vuotta sitten17.7.2019 19.50
Töölöläiskoulu saa aitoja avaruussiemeniä – Kasvaako näistä tähtitieteellisiä jättiretiisejä?21.3.2017 18.50
Meteoriitti aiheutti etsijöiden vaelluksen – "Eipä ole ennen näkynyt tällaista"1.2.2016 21.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu