Puheenaihe

Jättimäisten saippuakuplien resepti on salaisuus, josta ollaan valmiita maksamaan – näillä aineilla voit kokeilla itse

Resepti on ammattisalaisuus.

Katariina Taleva

Toukokuussa Taija Kummelus-Eskelinen lähti Espanjaan opiskelemaan saippuakuplataiteilijaksi.

– Näin viime vuonna italialaisen saippuakuplataiteilijan esiintyvän Suomessa ja innostuin. Suomesta oli vaikea löytää kouluttajaa, sillä moni saippuakupla-artisti ulkomailla ei kouluta oppeja, Kummelus-Eskelinen kertoo.

Kummelus-Eskelinen on jo kolmen vuoden ajan tehnyt töitä taikurina, ja nyt hän oli päättänyt laajentaa repertuaariaan saippuakupliin. Se osoittautui hankalammaksi kuin hän luulikaan.

Lopulta Espanjasta löytyi saippuakuplien tekoon erikoistunut taikuri, joka lupasi opettaa yksityisopetuksessa saippuakuplataitojen salat.

– Kouluttajani ei tiennyt ketään suomalaista, joka tekisi tätä. En myöskään tiedä itse ketään, joka tekisi juuri sisätiloihin erikoistunutta saippuakuplataidetta.

Moni varmasti ajattelee, että saippuakuplia osaa jokainen tehdä. Jättisaippuakuplatkin ovat olleet iso hitti muutaman kesän ajan. Kummelus-Eskelinen kuitenkin uskoo, että sisäsiisti saippuakuplaesitys on uniikki.

– Esitystä voi muuttaa aina kohderyhmän mukaan, myös esimerkiksi erityislapsille tai vanhuksille sopivaksi, hän kertoo.

Saippuakuplaryhmät ovat hitaasti lämpiäviä. Paljon vaikeampi tutustua tai kysyä vinkkejä muilta kuin esimerkiksi taikuripiireissä.

Saippuakuplapiirit ovat toistaiseksi olleet vaikeammin saavutettavissa kuin esimerkiksi taikuripiirit, joissa Kummelus-Eskelinen on jo ollut kolme vuotta.

– Saippuakuplaryhmät ovat hitaasti lämpiäviä. Paljon vaikeampi tutustua tai kysyä vinkkejä muilta kuin esimerkiksi taikuripiireissä.

Saippuakuplataitelijoita on Kummelus-Eskelisen mukaan eniten Italiassa ja Venäjällä.

Hän kertoo saaneensa osakseen ihmetystä ulkomaisella foorumilla, kun hän yritti etsiä tahraamatonta saippuakuplanestettä.

– Suomessa ollaan hirveän huolestuneita siitä, että tahraako saippuakuplaneste vaatteita. Foorumilla vain naurettiin minulle, ei kuulemma ole ongelma ulkomailla.

Saippuakuplat ovat myös hyvin osallistavaa monella eri tapaa. Kummelus-Eskelisen esityksessä voi kuplan sisään laittaa ihmisen, hän pitää aistikuplapajoja ja kehottaa lapsia kokeilemaan itsekin kuplien tekoa. Ja ainakin kuplia saa poksautella.

– Uskon, että tulevaisuudessa esittävän taiteen merkitys ja samalla katsojien osallistuminen taiteeseen sekä itse kokemuksen merkitys nousevat.

Saippuakuplat ovat kaikille tuttu, iloinen asia. Kupliin on helppo koskea ja pienikin aktivointi taiteen lomassa voi tuoda paljon iloa.

– Olen myös miettinyt jo seuraavaa askeltani, joka olisi vielä enemmän osallistavan taiteen suuntaan.

Taikuripiireissä temput eivät ole salaisia. Siellä kerrotaan toisille melkein kaikki. Siksi Kummelus-Eskelinen ehkä hiukan yllättyi, kun kuplapiireissä avoimuus ei ollutkaan niin suurta. Ammattisalaisuudeksi Espanjaan jäi se tärkein.

– Kaikilla on se oma luottoreseptinsä saippuakuplavedestä. Itse olen kokeillut nyt muutamaa sekoitusta, ja olen toistaiseksi päätynyt yhteen. Mutta testaan eri sekoituksia koko ajan.

Tärkeintä kuplissa on niiden kestävyys ja se, miten väri niistä heijastuu.

Kummelus-Eskelinen kertoo harkinneensa jopa erään reseptin ostoa Venäjältä.

– Se maksaisi kuitenkin 100 euroa, joten en ole vielä tehnyt päätöstä.

Resepti

  • 3 litraa vettä
  • 1/2 kg sokeria
  • 1/2 dl liisterijauhetta
  • 2 1/2 dl astianpesuainetta

Keitä vesi kiehuvaksi ja lisää sokeri. Sekoita ja anna jäähtyä.
Siirrä seos isoon suljettavaan astiaan.
Vispaa liisterijauhe seokseen. Lisää tiskiaine ja sekoita varovasti.
Vältä vaahdon syntymistä. Anna tekeytyä muutama tunti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu