Puheenaihe

Varusmies haali 155 retkimuonapussia roskakoreista ja kavereiltaan ja kauppasi niitä eteenpäin – puolustusvoimat vaati pusseista liki 800 euroa 

Petokset tapahtuivat 2017 ja 2018. Kanta-Hämeen kärjäoikeus antoi nyt tuomionsa.

Johanna Erjonsalo

Hovioikeus on antanut päätöksen asiassa, jossa varusmies myi eteenpäin varusmiespalveluksessa talteen ottamiaan muonapusseja. Mies ehti kerätä itselleen 155 retkimuonapussia.
 

Muonapusseja oli jäänyt varusmiehellä käyttämättä, jolloin hän oli pitänyt ne itsellään. Hän oli ottanut ylimääräisiä annospusseja vastaan myös muilta varusmiehiltä ja kerännyt niitä roskakoreista. Myös lähimpänä esimiehenä toiminut alikersantti oli antanut miehelle ylimääräistä muonaa, hovin päätöksestä selviää.

Mies ei ollut pyytänyt menettelyynsä lupaa, eikä siihen oltu myöskään puututtu. Varusmies oli vienyt retkimuonapussit kotiinsa ja myynyt ne edelleen muutamalle henkilölle.

Puolustusvoimien mukaan mies vei annospusseja 781 euron arvosta, eli yhden arvo oli keskimäärin 5 euroa.
 

Kymenlaakson käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen toiminnallaan kavallukseen, mutta jätti hänet siihen tuomitsematta. Sen sijaan mies tuomittiin palvelusrikoksesta sakkorangaistukseen. Ainoastaan roskiin heitetyt annospussit eivät käräjäoikeuden mukaan täyttäneet anastuksen kriteerejä.

Syyttäjä vaati hovissa edelleen miehen tuomitsemista rangaistukseen anastusrikoksesta. Puolustusvoimat vaati taistelumuonapakkauksista korvauksia 781,20 euroa korkoineen.
 

Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden päätöksen.

– Anastusrikoksen tunnusmerkkeihin kuuluu, että tekijä toimii tahallisesti. Varusmies on esitetyissä olosuhteissa voinut ainakin erehtyä luulemaan varusmiehille jaettuja muonapusseja heidän omikseen ja mieltää siten omistusoikeuden siirtyneen Puolustusvoimilta hänelle ja hänen palvelustovereilleen, hovioikeus toteaa päätöksessään.

Mies oli luullut, että muonapussit olivat hänen ja muiden varusmiesten omaisuutta, koska ne oli heille annettu. Tästä syystä tekoa ei voida katsoa tahalliseksi ja syyte kavalluksesta on kokonaisuudessaan hylättävä, hovin päätöksessä todetaan.

– Koska varusmiehen on katsottava toimineen vilpittömässä mielessä eikä jaetuilla muonapusseilla ole ollut Puolustusvoimille erityistä taloudellista arvoa, hänen ei voida katsoa saaneen korvattavaa perusteetonta etua Puolustusvoimien kustannuksella, päätöksessä todetaan.
 

Hovi hylkäsi puolustusvoimien vaatimukset oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta ja vapautti varusmiehen velvollisuudesta korvata puolustusvoimien oikeudenkäyntikuluja tai annospusseja.

Puolustusvoimilla ei ollut tapahtuma-aikaan nimenomaista ohjeistusta siitä, mitä käyttämättömille muonapusseille olisi tullut tehdä.

– Varusmiesten voidaan katsoa saavan muonapussit säilytettäväkseen ja käytettäväkseen tiettyä tarkoitusta varten. Määräysvalta esineisiin kuitenkin säilyy Puolustusvoimilla, joten myöskään niiden omistusoikeuden ei siten voida katsoa siirtyneen varusmiehille, hovi toteaa päätöksessään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu