Puheenaihe

Tässä niksit, kuinka säästät sekä polttoainetta että ympäristöä auton ratissa – yksi teko nousee yli muiden

Kesäkuussa tieliikenteessä kuoli 24 ihmistä. Kuvituskuva.

Arkisto/Armi Suojanen

Suomalainen ajaa keskimäärin yli 12 vuoden ikäisellä autolla, jonka arvo on alle 4000 euroa. Vaikka julkisuudessa päästövähennyskeskustelujen painopiste on uusissa teknologioissa, niin valtaosa suomalaisista ajaa jatkossakin käytetyllä polttomoottoriautolla. Vanhalla autolla ajaminen ei kuitenkaan tarkoita, etteikö voisi kantaa korttaan kekoon päästöjen vähentämiseksi. Ilmastotalkoisiin voi osallistua myös kiinnittämällä huomiota ajo- ja autonkäyttötapoihin.

– Yhtä oikotietä polttoainepihiksi kuljettajaksi ei ole, vaan autonkäytön ja ajamisen taloudellisuus koostuvat useista palikoista, joista voi valita itselleen sopivimmat. Mitä useamman palikan valitsee, sitä taloudellisemmaksi ja ympäristöystävällisemmäksi kuljettajaksi kehittyy, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo Autoliiton tiedotteessa.

Autoliitto on tehnyt taloudelliseen ajamiseen ja ekologiseen autonkäyttöön opasvideon, jonka opeilla jokainen voi hioa omaa ajo- ja autonkäyttötapaansa ja vähentää näin päästöjä.

(Juttu jatkuu videon alla.)

– Kaiken A ja O on ennakointi. Punaisiin valoihin ei kannata kiirehtiä seisomaan, vaan nostaa jalka ajoissa kaasulta ja antaa auton rullata moottorijarrutuksella eteenpäin. Silloin polttoainetta ei kulu lainkaan, Vesalainen neuvoo.

– Liikkeellelähdöissä hetkellinen polttoaineen kulutus on aina hyvin suuri, joten pysähdyksiä ja niistä seuraavia liikkeellelähtöjä kannattaa välttää. Jos punaisiin joutuu kuitenkin pysähtymään, ei autoa kannata koko ajan siirrellä muutamaa kymmentä senttiä kerrallaan eteenpäin, vaan odottaa paikallaan valojen vaihtumista, Vesalainen avaa tiedotteessa.

Myös auton ylläpidolla on vaikutusta päästöihin. Ajallaan tehdyt huollot, oikeat ohjauskulmat ja sopivat rengaspaineet ovat ekologisen autonkäytön kulmakiviä.

– Mikä parasta, polttoaineenkulutuksen pieneneminen näkyy suoraan autonkäyttäjän lompakossa. Säästöä saa aikaan myös suunnittelulla, esimerkiksi yhdistelemällä liikkumistarpeitaan samalle ajomatkalle, Vesalainen toteaa.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu