Puheenaihe

Etla: Suomen koulutustason lasku uhkaa jo talouskasvua – "70-luvun lopulla syntyneet uhkaavat jäädä korkeimmin koulutetuiksi"

Arkisto Riitta Ketola

Suomalaisen koulutustason ja osaamisen laskeminen uhkaavat jo Suomen tulevaa talouskasvua, toteaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla.

Tutkimuslaitos viittaa siihen, kuinka luonnontieteiden, matematiikan ja lukutaidon Pisa-tutkimustulokset ovat laskeneet vuoden 2006 jälkeen.

– Luonnontieteellinen osaaminen on yhdeksässä vuodessa pudonnut yhden kouluvuoden oppimäärän verran. Tulokset antavat viitteitä sille, että Suomessa inhimillisen pääoman taso on laskussa ja tämä kehityssuunta tulee näkymään myöhemmin heikompana talouskasvuna, Etla kertoo tiedotteessaan.

Etlan mukaan koulutustason nousun pysähtyminen on paikannettavissa 2000-luvun alkupuolelle ja koulutuspoliittisiin päätöksiin. Tuolloin tarjontaa supistettiin ja se näkyy nyt Etlan mukaan nuorten korkeakoulutustasossa.

Etlan tutkimusjohtajan Antti Kauhasen mukaan suomalainen koulutustaso olisi korjattavissa esimerkiksi lisäämällä kolmannen asteen aloituspaikkoja.

– Nykykehityksen valossa 1970-luvun lopussa syntyneet ikäryhmät uhkaavat jäädä Suomen korkeimmin koulutetuiksi ikäryhmiksi. Sekä koulutustaso että osaaminen ovat meillä laskussa. Kehityssuunta on pysäytettävä, jotta Suomi voi tulevaisuudessakin kasvaa ja ylläpitää hyvinvointivaltiota, Kauhanen sanoo.

Myös työmarkkinoiden dynamiikka on Etlan mukaan vähitellen hiipumassa. Keinoksi tutkimuslaitos tarjoaa sääntelyn purkamista.

– Purkamalla työvoiman liikkumisen esteitä, kuten täsmentämällä kilpailukieltosopimusten käyttöön liittyvää sääntelyä tai päivittämällä irtisanomissuojaa, voidaan työmarkkinoiden dynamiikkaa kiihdyttää, Kauhanen toteaa.

Myös suomalaisen palkkamuodostuksen tulisi muuttua joustavammaksi. Suomi on kansainvälisellä tasolla "erittäin palkkajäykkä maa", Etla toteaa.

– Palkkajäykät maat menettävät tutkimusten valossa merkittävästi kilpailukykyään verrattuna rahaliiton maihin, joiden palkat ovat joustavia. Oiva keino palkkajäykkyyden vähentämiseen olisi paikallisen sopimisen mahdollisuuden lisääminen, jolloin työehdot sovittaisiin yritystasolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu