Puheenaihe

Ulkomaisilla piharemonttihuijareilla uusi konsti: Firma laskutti lyhyessä ajassa 500 000 euroa Suomessa – "Järjestäytyttä liikkuvaa rikollisuutta"

Kuvituskuva.

Lotta Åberg / Arkisto

Suomessa piha- ja asfaltointitöitä tehneet firman epäillään jättäneen yli 50 000 euron edestä arvonlisäveroja maksamatta. Helsingin poliisi kertoi torstaina tutkivansa tapausta törkeänä veropetoksena ja etsintäkuuluttaneensa yhtiön irlantilaisen osakkaan.

Poliisin mukaan yhtiö on laskuttanut asiakkailtaan Suomessa muutaman kuukauden sisällä lähes puoli miljoonaa euroa, mutta jättänyt arvonlisäverot ilmoittamatta ja maksamatta. 

– Suurin osa yhtiön pankkitilille saapuneista rahoista on siirretty heti ulkomaille. Esitutkinnassa selvitetään, mihin rahat ovat päätyneet, kertoo tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Harri Saaristola Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa.

Esitutkinnassa selvitään myös muiden henkilöiden osuutta asiaan.

Poliisin mukaan epäilty rikos liittyy jo useilta aiemmilta kesiltä tuttuun ilmiöön, jossa Suomeen tulee Irlannista ryhmä tai ryhmiä, jotka myyvät pääasiassa omakotiasukkaille asfaltointeja ja muita pihatöitä. 

Poliisi on aiempina vuosina tutkinut tapauksia, joissa työt ovat jääneet tekemättä, vaikka niistä on veloitettu. Silloin kyse on ollut petosrikoksista.

– Tästä tapauksesta tekee erityisen se, että epäilty on avannut pankkitilin suomalaiseen pankkiin ja hankkinut omistukseensa suomalaisen osakeyhtiön. Tutkinnassa on käynyt ilmi, että kyseistä yhtiötä ei ole merkitty ennakkoperintärekisteriin, eikä arvonlisävelvollisten rekisteriin, Saaristola kertoo tiedotteessa.

Poliisi epäilee, että kyse on järjestäytyneestä liikkuvasta rikollisuudesta. 

Esitutkinnassa pyritään saamaan selville, kuka tästä Suomessa kesäisin harjoitetusta toiminnasta hyötyy.

Poliisi neuvoo, että työsuorituksen, esimerkiksi asfalttitöiden, tilaaja voi tarkistaa helposti netistä, onko yritys tai muu elinkeinonharjoittaja merkitty ennakkoperintärekisteriin tai arvonlisävelvolliseksi. Osoite on www.ytj.fi. 

Mikäli yritystä tai elinkeinonharjoittajaa ei löydy rekisteristä, suorituksen maksajan täytyy itse pidättää ennakonpidätys maksamastaan suorituksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat