Puheenaihe

Monet koulut suosittavat, että kaikki lapset eivät pyöräilisi kouluun – ”Monta sataa kertaa turvallisempi liikuntalaji kuin vaikkapa jalkapallo”

Kuvituskuva

Tuire Punkki

Koulujen alku tuo lähiviikkoina lisää vipinää liikenteeseen. Samalla monessa perheessä voi alkaa sen pohtiminen, miten lasten pitäisi koulumatkansa taittaa.

Pyöräliiton mukaan koulumatkapyöräilyä arastellaan turhaan.

– Autokyydin tarjoaminen kouluun on usein tulevaisuuden kannalta lapsille karhunpalvelus, sillä koulumatkapyöräily voi tuoda arkiliikuntaa viikkoon jopa useamman tunnin, tutkija Jouni Kallio LIKES-tutkimuskeskuksesta sanoo Pyöräliiton tiedotteessa.

Monet koulut ovat suositelleet, että eka- ja tokaluokkalaiset eivät pyöräilisi kouluun tai että he eivät pyöräilisi kouluun yksin. Tämäntyyppisiä suosituksia on Pyöräilykuntien verkoston mukaan perusteltu liikenneturvallisuudella, säilytystilan puutteella sekä mahdollisilla ilkivalta- tai varkaustapauksilla.

Johtaja Jorma Kauppinen Opetushallituksesta sanoo, että koulu ei voi tyystin kieltää oppilaita tulemasta kouluun pyörällä.

– Enemmänkin on kyse toiveesta, että ihan pienet koululaiset eivät tulisi kouluun pyörällä ennen kuin he ovat oppineet kulkemaan liikenteessä, Kauppinen sanoo.

– Vähän isompien lasten osalta taas nimenomaan toivotaan, että koululaiset kulkisivat koulumatkansa kävellen tai pyörällä, Kauppinen lisää.

Pyöräliiton mukaan kouluun pyöräileminen on turvallisempi liikuntamuoto kuin moni muu liikuntaharrastus.

– Pyöräilyssä vakavat loukkaantumiset ovat onneksi harvinaisia. Kouluun pyöräily onkin onnettomuustilastojen mukaan monta sataa kertaa turvallisempi liikuntalaji kuin vaikkapa jalkapallo, yleisurheilu tai laskettelu, tutkija Jouni Kallio sanoo tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu