Puheenaihe

Osa Helsingin kouluista luopui liian aikaisista aamuista – rehtorin mukaan pienten lasten vanhemmille voi tulla ongelmia

Laajasalon peruskoulun rehtori Marja Riitta Rautaparta palasi kesälomalta töihin heinäkuussa. Koulu alkaa 8. elokuuta.

Aapo Siippainen

Laajasalon peruskoulun oppilaat saavat nukkua tästä syksystä lähtien viisitoista minuuttia pidempään. Aikaisemmin koulu alkoi aikaisimmillaan kello 8.15, mutta tällä lukukaudella kello kutsuu sisälle vartin myöhemmin, eli 8.30.

Taustalla on Helsingin kaupunginvaltuuston suositus, että kahdeksan aamuista luovuttaisiin.

– Kun tällainen suositus tehtiin, niin halusimme noudattaa sitä ja muuttaa koulun alkamisen aikaa, sanoo Laajasalon peruskoulun rehtori Marja Riitta Rautaparta. Hän sanoo, että muun muassa opiskelijajärjestöjen kannanotot vaikuttivat hänen mielipiteeseensä.

–  Maailma muuttuu niin, että elämänrytmi myöhäistyy kaikkialla.

Rehtori tietää, että osalle pienimpien oppilaiden vanhemmista myöhempi koulun aloitus voi tuoda ongelmia arkeen, jos aamun aikataulut venyvät. Oppilaille hän uskoo muutoksen olevan mieluisa.

– Oppilaat ovat toivoneet eheämpiä iltapäiviä. Olemme rytmittäneet välitunnit ja kaksoistunnit niin, että koulu loppuu kaikilla viimeistään kello 16, Rautaparta kertoo.

Lukioista ainakin Viipurinkadulle syksyksi palannut Alppilan lukio myöhensi kouluaamuja tulevalle lukukaudelle.

Aleksis Kiven koulussa, kuten monessa muussakin helsinkiläisessä koulussa, ensimmäiset tunnit alkavat kello 8.15.

–  Tästä ei ole tullut polemiikkia. Yläkoulun lapset ovat huolissaan iltapäivän venymisestä, koska heillä on omia harrastuksia, sanoo Aleksis Kiven koulun rehtori Tiina Hieta.

Hieta sanoo, että aikaisemmista kouluaamuista voidaan keskustella ensi vuonna uudestaan, jos aihetta tulee.

– En usko, että olisi olemassa kaikille hyvää mallia. Lapset ovat erilaisia. Toiset nousevat virkeinä aikaisin, toiset ovat hitaampia ja tulisivat mieluummin kello kymmenen.

 

Lukujärjestysten tekeminen on monimutkaista, jos koulu lainaa tiloja muualta ja opettajia tulee myös muista kouluista. Näin on muun muassa Kalasataman peruskoulussa, jonka yläluokat toimivat Sturenkadulla Alppilassa.

Rehtori Kati Pennanen muistuttaa, että tunteja on viikossa paljon ja ne kaikki on saatava lukujärjestykseen.

– Päiviä voi myöhentää mutta silloin toki iltapäivistä päivä pitenee.  Meillä, kuten monella muulla Helsingin koululla on keskiviikkoisin harrasteiltapäivä, jolloin koulu loppuu aikaisemmin iltapäivällä. Jos tästä halutaan pitää kiinni, on 8:n aamuja pakko olla, sanoo Pennanen.

Pennasen mukaan esimerkiksi 7.-luokkalaisilla koulu alkaa viikolla kolme kertaa kahdeksalta sekä kerran yhdeksältä ja kymmeneltä.

– Murrosikäiselle ne voivat olla ikäviä, mutta 8:n aamuja tulee väkisin, Kati Pennanen sanoo.

 

Yksityisessä Apollon Yhteiskoulussa nuoret ovat saaneet nukkua aamuisin pidempään jo useamman vuoden ajan.

Koulu alkaa pääsääntöisesti kello 9. Poikkeuksia on esimerkiksi perjantaisin, jolloin 8.-9.-luokkalaisten valinnaisaineiden tunnit alkavat kello 8.45.

– Murrosikä vaikuttaa siihen, että nuorten rytmi siirtyy. Yhdeksältä alkava aamu on mielestäni inhimillisempi. Aamulla jää paremmin aikaa myös opettajien kokouksille, sanoo Apollon Yhteiskoulun rehtori Hilla Etelämäki.

 

 

Koulut saavat itse päättää

Helsingin peruskouluja sekä lukioita suositellaan aloittamaan koulupäivät aikaisintaan kello 8.30–9.

Valtuusto teki suosituksen kaupunginvaltuutettu Emma Karin (vihr.) viime syksynä jättämän aloitteen pohjalta.

Karin mukaan aikainen koulunaloitus johtaa univajeeseen.

– Univaje on riski lasten hyvinvoinnille ja terveydelle. Kahdeksalta alkavat kouluaamut ovat haitallisia erityisesti murrosikäisille. Tutkimusten mukaan aikaiset aamut lyhentävät nuorten nukkumisaikaa ja voivat haitata oppimista, Kari perusteli tuolloin.

Helsingissä koulun alkamisajankohta on koulujen itsensä päätettävissä.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kahdeksan aamut halutaan pois kouluista – "Helsingin pitää liittyä edelläkävijöiden joukkoon"29.8.2018 13.20
Miksi koululaisten arvosanat heikentyvät? Kokenut opettaja kertoo syyt – "Osa kollegoista viettää unettomia öitä"5.8.2019 06.15
Psykologi neuvoo: Näin autat, jos lapsi jännittää kouluun menoa – "Jännitystä voi ohjailla"4.8.2019 07.55
Monet koulut suosittavat, että kaikki lapset eivät pyöräilisi kouluun – ”Monta sataa kertaa turvallisempi liikuntalaji kuin vaikkapa jalkapallo”1.8.2019 13.01
”Tähän tottuu, kun ottaa varovasti” – brittisatiirikko puhuu suunsa puhtaaksi brexitistä ja suomalaisista outouksista7.2.2019 07.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu