Puheenaihe

Näin luontoharrastukset jakavat suomalaisia – yksi on merkittävästi vähentynyt, mutta kiehtoo edelleen yrittäjiä ja toimihenkilöitä

Päivi Tuovinen

Vaikka luontoharrastukset ovat edelleen suosittuja, ovat ne aikaisempaan verrattuna vähentyneet, selviää Tilastokeskuksen Tieto&Trendit-julkaisusta.

Tilastokeskuksen mukaan marjastusta, sienestystä ja erämaavaelluksia harrastavat eniten yrittäjät ja toimihenkilöt. Metsästystä ja kalastusta harrastavat ovat puolestaan usein työntekijöitä, väestö- ja elinolo­tilastot -yksikön tutkija Riitta Hanifi kirjoittaa Tilastokeskuksen artikkelissa.

Marjastaminen on tilastojen mukaan erityisesti naisten harrastus. Se oli myös suosituin luontoharrastus. Yli puolet naisista ja lähes puolet 10 vuotta täyttäneistä oli harrastanut marjastusta vuonna 2017. Seniorit olivat osuudeltaan suurin marjastaja­ryhmä, artikkelissa kerrotaan.

Patikointi on vähentynyt tilastojen mukaan huomattavasti. Erämaa- tai muita luontovaelluksia oli 10 vuotta täyttäneistä vuonna 2017 harrastanut vain 12 prosenttia. Määrä on huomattavasti vähentynyt, sillä vielä 1990-luvun alussa noin kolmannes harrasti erämaa- tai muita luontovaelluksia, artikkelissa kerrotaan.

Sienestämistä harrasti noin kolmannes 10 vuotta täyttäneistä. Osuus on pysynyt koko väestön tasolla suunnilleen samana 2000-luvun alusta lähtien.

Kalastus on vahvasti miesten harrastus, sillä miehistä yli 40 prosenttia ja naisista joka viides harrasti kalastusta. Artikkelin mukaan eniten kalastusta harrastivat 10–14-vuotiaat. Heistä noin puolet oli harrastanut kalastusta.

Metsästys on koko väestön tasolla varsin harvinainen harrastus. Miehistä metsästystä harrasti 12 prosenttia. Ikäryhmittäin tarkastellen eniten metsästystä harrastivat keski-ikäiset eli 45–64-vuotiaat.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen vapaa-aikatutkimuksiin 1980-luvun alusta vuoteen 2017, artikkelissa kerrotaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu