Puheenaihe

Uusi selvitys: Perustulo ei kannustaisi työntekoon, mutta köyhyys vähenisi hieman – "Häviäjiä olisivat keski- ja suurituloiset"

Perustulosta hyötyisivät tulottomat ja pelkästään pääomatuloa saavat kansalaiset. Myös pienipalkkaiset olisivat hyötyjinä, mutta toisaalta heidän verotuksensa kiristyisi.

Päivi Taskinen-Kekki

Köyhyys vähenisi hieman, mutta kannuste ottaa vastaan työtä ei lisääntyisi, mikäli Suomessa toteutettaisiin kaikkia kansalaisia koskeva perustulo.

Erityisasiantuntija Heikki Viitamäen selvityksen mukaan perustulo nostaisi pienituloisten palkansaajien sekä yrittäjien tuloja, mutta verotusta olisi samalla kiristettävä perustulon rahoittamiseksi.

Siksi pienipalkkaistenkin nettotulot pysyisivät liki ennallaan, Viitamäki arvioi perjantaina julkaistussa selvityksessä.

Selvityksen tilasi valtiovarainministeriö (VM). Sen lähtökohtana on oletus, että perustulo toteutettaisiin budjettineutraalisti, eli se ei lisäisi julkisen sektorin kustannuksia. Rahoitus saataisiin kiristämällä palkka- ja yrittäjätuloveroja.

Viitamäen selvittämässä mallissa perustulo korvaisi nykyisen vähimmäisturvan, ja sen ylittävä osa maksettaisiin ansioetuutena.

Perustuloa maksettaisiin yhteensä 37,5 miljardia euroa. Sillä korvattaisiin nykyisiä veronalaisia etuuksia 18 miljardilla eurolla.

Viitamäen mukaan tämän seurauksena tuloerot supistuisivat lievästi ja köyhyys vähenisi hieman.

– Palkansaajien ja yrittäjien tuloverotus kiristyisi, mutta verojen jälkeiset nettotulot säilyisivät useimmilla lähes ennallaan. Työn verotus olisi pieni- ja keskituloisilla nykyistä progressiivisempaa, VM kertoo tiedotteessa.

Mallista hyötyisivät pienituloiset palkansaajat ja yrittäjät, tulottomat ja pelkästään pääomatuloa saavat kansalaiset.

Lukumääräisesti eniten häviäjiä olisi keski- ja suurituloisissa palkansaajissa sekä yrittäjissä.

Nämä ryhmät maksavat jo tällä hetkellä suurimman osan hyvinvointivaltion rahoittamisesta.

Selvityksessä Viitamäki kumoaa usein esitetyn ajatuksen, että perustulomallissa työnteko olisi kannattavaa aina, koska perustulo ei pienenisi työtulojen lisääntyessä.

– Selvityksen mukaan väitteelle ei ole perusteita. Vaikka pienituloisten palkansaajien ja yrittäjien tulotaso nousisi, työnteko ei olisi nykyistä kannattavampaa. Tämä johtuisi siitä, että jo pienituloisten työn verotusta olisi kiristettävä, jotta malli voitaisiin rahoittaa, VM kertoo tiedotteessa.

Viitamäen mukaan on mahdollista, että perustulolla voisi olla joitakin muita hyödyllisiä ominaisuuksia. Perustulo voisi esimerkiksi lieventää byrokratialoukkuja: vähimmäisetuuksien sovittelua ei tarvittaisi, vaan etuus- ja palkkatulon sovittaminen tapahtuisi verotuksen kautta. Näitä hänen selvityksessään ei kuitenkaan tutkittu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nobelia tavoitteleva tutkija lyttää perustulon – KL: Liberaalin oikeiston ja äärivasemmiston hanke23.4.2019 18.20
Perustulo ei houkutellut työllistymään, vaikka tulot olisivat nousseet mukavasti2.4.2019 15.19
Vihreiden perustulomalli olisi 600 euroa kuukaudessa – perussuomalaiset ei halua perustuloa, keskusta kokeilisi7.2.2019 15.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu