Puheenaihe

Suomalaissolut taas maailman paras sarjassaan – "Se on klassikko ja myös porukkamme suosikki"

Panimomestari Tuomas Markkula vastaa Malmgårdin Panimon tuotekehittelystä ja reseptiikasta. Tuotannossa on jatkuvasti viitisentoista erilaista tuotetta, joukossa myös kausituotteita ja erikoiseriä.

Malmgårdin Panimo

Malmgårdin Panimo on jälleen saanut kansainvälistä tunnustusta. Nyt Malmgård Belge valittiin maailman parhaaksi vahvaksi belgialaistyyliseksi olueksi arvostetussa World Beer Awards -kilpailussa Lontoossa.

– Tätä parempaa syntymäpäivälahjaa en olisi voinut panimollemme ja itse tuotteelle toivoa, iloitsee panimomestari Tuomas Markkula.

Malmgårdin Panimo juhlii tänä syksynä 10-vuotisjuhliaan. Panimolla on juhlan kunniaksi avoimet ovet huomenna lauantaina.

– Myös Belgellä on juhlavuosi. Se tuli kauppoihin heti Panimon aloitettua toimintansa syksyllä 2009. Belgialaistyylisiä oluita pidetään perinteisesti korkeassa arvossa, joten voitto juuri tässä sarjassa tuntuu erityisen hienolta, Markkula kertoo.

Brittiläiskilpailun tuomaristo koostuu alansa arvostetuista asiantuntijoista, jotka arvioivat tänä vuonna yli 3 500 olutta. Kilpailuun osallistui erikokoisia panimoja 56 eri maasta. Malmgård Belge oli lukuisista osallistujista ainoa suomalaisolut, joka voitti World’s Best Style Winner -palkinnon.

Markkula on vastannut alusta alkaen Malmgårdin Panimon tuotekehittelystä ja reseptiikasta.

– Lähtökohtani on hakea aina eri makutekijöiden oikea tasapaino. Lisäksi maun on oltava vivahteikas, sellainen josta löytyy pikkuhiljaa uusia ulottuvuuksia ja sävyjä, jos tuotetta lasillisenkin nauttii. Emme halua maun olevan nopea ja yksioikoinen vaan syvä ja moniulotteinen.

Markkula uskoo Malmgårdin Panimon oluiden sielun syntyvän ennen kaikkea huolellisuudesta.

– Käytämme termiä huolellinen, aito käsityö. Olemme erittäin tarkkoja tasalaatuisuudesta. Lisäksi tuotteet tehdään maku edellä.

Panimo tuottaa 300 000 litraa olutta vuodessa. Määrä on nelinkertaistunut kymmenen vuoden takaisesta.

– Meillä on kapasiteettia kasvattaa tuotantoa yhä, mutta iso volyymi ei ole pääasia. Toki haemme kasvua, tasaista ja rauhallista, mutta maku edellä.

Kilpailumenestys on pienelle panimolle tärkeää monella tavalla. Malmgårdin Panimo niitti samassa kilpailussa mainetta myös viime vuonna, jolloin omassa sarjassaan palkittu Malmgård X-Porter vei maailman parhaan vahvan portterin tittelin maineikkaalta Guinnessiltä.

– Voitot antavat meille itsellemme uskoa, että olemme oikealla tiellä. Se on tärkeää. Myös kaupallinen merkitys on suuri. Kun ajattelee, millainen kirjo oluita on markkinoilla, madaltaa menestys kuluttajan kynnystä tehdä valintoja. Ja sitten vielä se, että on hienoa näyttää, että kyllä Suomessakin osataan tehdä kansainväliset mitat täyttäviä oluita, Markkula listaa.

Markkula uskoo Malmgårdin erottuvan muista pienpanimoista sillä, että valikoimassa on pidetty samoja tuotteita alkuajoista asti.

– Kaikki alkoi Malmgård Dinkelistä, joka tuli markkinoille 2007. Se valmistettiin vielä Savonlinnassa.

Voittoisa Belge tuli tuotantoon heti oman panimon valmistuttua 2009.

– Belgestä on tullut klassikko-olut ja se on myös tuotantoporukkamme suosikkituote. Se on monikäyttöinen, toimii sellaisenaan nautiskeltuna, hyvin ruokien kaverina, riittävästi viilennettynä janojuomanakin. Monilla oluilla on oma paikkansa, mutta tämä sopii moneen, Markkula sanoo.

Lähes 20 vuotta panimoalan kursseilla opettaneen ja ison osan Suomen pienpanimoväestä kouluttaneen Tuomas Markkulan kiinnostus ja taito juontaa juurensa kotioluisiin 1990-luvulle.

– Innostuin kotioluiden valmistamisesta ja aloin nopeasti miettiä, että mikä ihme siinä on, kun oluesta tuli aina niin pahaa. Päätin ottaa asiasta selvää.

Kiinnostus vei Markkulan panimotutkimuksen pariin ennen reseptiikan pariin sukeltamista. Panimomestaritutkintonsa hän on suorittanut Skotlannissa.

– Suomesta löytyy kyllä käytännöntason koulutusta, mutta mestaritutkintoa täällä ei voi suorittaa.

Avoimet ovet

Malmgårdin Panimolla järjestetään avoimien ovien päivä lauantaina 17.8. kello 11–17. Päivän aikana järjestetään maksuttomia panimokierroksia, johon voi ilmoittautua etukäteen panimon Facebook-sivuilta löytyvän linkin kautta. Jos kierroksilla on tilaa, voi mukaan ilmoittautua myös paikan päällä.

Lisätietoja www.malmgardinpanimo.fi ja Facebook-sivut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kahdelle suomalaisoluelle taas huikeaa menestystä maailmalla – saivat kirkkaimmat mitalit 250 panimon kisassa18.6.2019 14.27
Markettivahvuinen suomalaisolut valittiin maailman parhaaksi31.8.2018 08.45
Suomalaisoluelle huikea noteeraus – maailman paras sarjassa, jota Guinness on aiemmin hallinnut30.8.2018 09.37
Suomalaisolut nousi Ruotsin "Alkon" myyntilistan kärkeen hämmästyttävällä vauhdilla – 600 000 myytyä tölkkiä8.8.2018 20.03
Lidlille valmistettu suomalaisolut valittiin maailman parhaaksi – myös toinen suomalainen pokkasi voiton11.8.2017 20.49

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu