Puheenaihe

Ministeri Sanna Marin lyhentäisi suomalaisten työaikaa: "Neljä päivää viikossa ja kuusi tuntia päivässä"

Pääministeri Sanna Marin (sd.) suututti kokoomuslaiset al-Hol-kiistassa kysymällä, eikö kokoomusta hävetä. Historian valossa kysymys oli varsin mieto, arvioivat tutkijat. Sami Kuusivirta

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) avasi viikonloppuna uudelleen keskustelun suomalaisten työajoista.

Ministeri ilmoitti SDP:n 120-vuotisjuhlien paneelikeskustelussa toivovansa puolueen ottavan agendalleen työajan lyhentämisen.

Hän näkisi mielellään muutoksen astuvan voimaan jo lähitulevaisuudessa.

– Neljän päivän työviikko, kuuden tunnin työpäivä. Miksi se ei voisi olla se seuraava askel? Onko kahdeksan tuntia se lopullinen totuus? Marin kysyi paneelissa, joka on katsottavissa SDP:n Facebook-sivulla.

– Ihmiset ansaitsevat enemmän aikaa perheidensä, läheistensä ja harrastustensa sekä muunkin elämän, esimerkiksi sivistyksen parissa.

Keskustelunavaus on herättänyt poliittista keskustelua sosiaalisessa mediassa. Työajan pidentämistä kiky kakkosella kannattavassa oppositiossa jopa kyseenalaistetaan ministerin todellisuudentaju.

–ETLA osoittaa, että työajanpidennys on ollut kikyn tehokkain keino parantaa kilpailukykyä. Kysymys kuuluu, elääkö SDP reaalimaailmassa? kansanedustaja Arto Satonen (kok.) twiittasi.

Tampereen yliopiston työelämäprofessoriksi nimitetty Matti Apunen ilmoitti kaipaavansa ehdotukseen lisää konkretiaa.

– Alentaisiko Marin palkkoja samassa suhteessa? Jos, niin Sdp:n äänestäjä tuskin ilahtuu. Ranskassa työviikkoa lyhennettiin 80-luvulla, paljon kevyemmin kuin Marin ehdottaa, ja tutkimusten mukaan eniten siitä kärsivät pienituloiset, Apunen kirjoitti Twitterissä.

Ministeri Marinin esitys ei sinällään ole uusi asia. Vasemmistoliitto ilmoitti nelipäiväisen työviikon, kuusituntisen työpäivän ja nykyistä pidemmät vuosilomat tavoitteekseen jo vuosien 2016–2019 puolueohjelmassaan.

Pitäisikö työaikaa lyhentää?

Kyllä, jos palkka pysyy samana
65% (768 ääntä)
Kyllä, vaikka palkka laskisi
17% (206 ääntä)
Ei, nykyinen on sopiva
10% (113 ääntä)
Ei, vaan sitä pitäisi pidentää
5% (61 ääntä)
Ihan sama, koska en tee töitä
3% (37 ääntä)
Ääniä yhteensä: 1185

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu