Puheenaihe

Antti Rinne varoittaa konservatismin noususta ja arvostelee Yhdysvaltoja – "Suomen on vastattava päättäväisesti "

Pääministeri Antti Rinne (sd.)

Agata Anttonen

Pääministeri Antti Rinne (sd.) varoittaa tasa-arvoa vaarantavan konservatismin noususta maailman eri kolkissa.

Hän nosti Suomen suurlähettiläille pitämässään puheessa varsin voimakkaasti esille myös Yhdysvaltain kehityksen. Kiinasta ja Venäjästä pääministeri puhui sovittelevammin.

Rinne sanoi Suomen suurlähettiläille pitämässään puheessa maanantaina, että uusi hallitus haluaa ulkopolitiikassa puolustaa tasa-arvoa ja naisten ja tyttöjen asemaa.

– Lähestymme maailmaa vahvan arvopohjaisesti. Tämä tarkoittaa uudenlaista uskallusta puolustaa oikeusvaltiota. Tämä tulee näkymään kehityspolitiikassa ja turvapaikkapolitiikassa, Rinne sanoi.

Rinteen mukaan uudenlainen konservatismi nostaa päätään ja vaarantaa naisasialiikkeen saavutuksia, joita on luultu jo pysyviksi.

Rinne ei suoraan yksilöinyt, millaisen konservatismin hän näkee tasa-arvon uhkaajaksi. Poliittisessa vasemmistossa konservatiivisuuden on nähty kumpuavan kansallismielisten puolueiden noususta Euroopassa ja presidentti Donald Trumpin politiikasta Yhdysvalloissa.

Kansallismieliset puolueet taas ovat katsoneet, että konservatiiviset arvot saavat uutta jalansijaa kasvavan muuttoliikkeen myötä.

Suomen lähinaapurin Venäjän Rinne mainitsi puheessaan 12 kertaa. Kritiikkiä saivat Venäjän toimet Ukrainassa, joskaan yksityiskohtia toimista pääministeri ei maininnut.

Rinne korosti Suomen Venäjän-politiikan olevan linjassa muiden länsimaiden politiikan kanssa.

– Suomen Venäjä-politiikka perustuu EU:n Venäjä-politiikkaan ja pidämme kiinni EU:n periaatteista, joita itse olemme olleet laatimassa.

Rinne totesi kahteen otteeseen Suomen toivovan, että Venäjä pyrkisi dialogiin ja ratkaisuihin.

Huomattavasti tomerampaa kritiikkiä Rinne antoi Yhdysvalloille.

Vaikka Yhdysvallat onkin Suomelle ja EU:lle tärkeä kumppani, on se haastanut Rinteen mukaan kansainvälistä järjestelmää niin ilmastopolitiikassa, ihmisoikeuksien puolustamisessa kuin vapaakaupassa.

– Haaste ulottuu monille muillekin tärkeille aloille seksuaali- ja lisääntymisoikeuksista lähtien. Suomen ja Euroopan unionin on vastattava Yhdysvalloille kuitenkin päättäväisesti ja kärsivällisesti, luopumatta omista lähtökohdistamme, Rinne linjasi.

Rinne katsoi uuden hallituksen aloittaneen työnsä toisenlaisessa kansainvälisen politiikan ilmapiirissä kuin edeltävän hallituksen.

Jännitystä aiheuttaa Rinteen mukaan nyt suurvaltain vastakkainasettelu, jossa EU ei saa jäädä passiiviseksi, päämisteri sanoi.

–  Kilpailua käydään tällä hetkellä ylivoimaisesti kahden suurimman talousmahdin, Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä. Viestimme maailmalla on oltava, että olemme Euroopassa ymmärtäneet tämän kehityskaaren.

Kiinan päämisteri mainitsi viisi kertaa varsin varovaisessa sävyssä. Hän ei esimerkiksi käsitellyt maailmaa parhaillaan kuohuttavia Hongkongin jättimielenosoituksia.

– Kiinan nousun vaikutukset ulottuvat laajasti kansainvälisiin suhteisiin, monenkeskiseen järjestelmään ja yhteiskuntiemme eri aloille. Euroopan unionin tulee edelleen vahvistaa yhtenäisyyttään ja itsenäistä politiikkaansa suhteessa Kiinaan, Rinne sanoi.

Tasa-arvon ohella Rinne korosti oikeusvaltioperiaatteen vaalimista. Euroopan unionissa on arvosteltu voimakkaasti etenkin Unkarin ja Puolan oikeusvaltiotilannetta, mutta Rinne ei näitä suoraan maininnut.

Rinne korosti, että EU on arvoyhteisö ja jäsenmaiden on kunnioitettava ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia sekä vaalittava vapautta, kansanvaltaa, tasa-arvoa ja oikeusvaltiota.

– Suomella on puheenjohtajavaltiona nyt erityinen vastuu huolehtia siitä, että unionin arvoperustaa ei murenneta. Haluamme puheenjohtajakaudellamme vahvistaa oikeusvaltioperiaatteen noudattamisen arviointia ja valvontaa, Rinne sanoi.

Rinne noteerasi myös maailmantalouden heikkevän suunnan, jota Britannian mahdollinen brexit voi pahentaa.

–  Kauppakiistoissa on tullut esille pysyvämpi riski. Näköpiirissä olevaan talouskehitykseen on varauduttu hallitusohjelmassa hyvin. Suhdanteisiin reagoidaan aktiivisella finanssipolitiikalla, Rinne puolusti hallituksensa ohjelmaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu