Puheenaihe

Sanna Marin kommentoi työaika-kohua: "Tänään ehkä utopiaa, mutta voi olla totta tulevaisuudessa"

Suomen talouskasvun riskeistä suurin on asuinrakentamisen ennustettua nopeampi väheneminen.

Armi Suojanen

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi Twitterissä kohua herättänyttä keskustelunavaustaan. Marin esitti puolueensa 120-vuotisjuhlissa viikonloppuna, että suomalaisten työaikaa pitäisi lyhentää reippaasti.

Nyt ministeri painottaa haluavansa aiheesta keskustelua.

– Työajan lyhentämisestä voi ja pitää keskustella. 4 päivän työviikko tai 6 tunnin työpäivä elämiseen riittävällä palkalla on tänään ehkä utopiaa, mutta voi olla tulevaisuudessa totta, ministeri kirjoitta Twitterissä.

Hän huomauttaa SDP:n onnistuneen työajan lyhentämisvaatimuksissaan ennenkin.

– Työaikaa on lyhennetty viimeisen sadan vuoden aikana työn tuottavuuden parantuessa. Ihmisten tulotaso ja hyvinvointi ovat kohentuneet, Marin kirjoittaa.

– Työajan lyhentäminen 8 tuntiin päivässä on ollut SDP:n keskeisimpiä yhteiskunnallisia tavoitteita. Se on saavutettu. Ihmiset ovat hyötyneet.

Ministerin mukaan työn tuottavuuden parantamiseen on pyrittävä niin, että hyötyjä on tavallinen ihminen. Hän osoittaa lausunnollaan olevansa samoilla linjoilla kuin useat kiky kakkosta viime aikoina vastustaneet ay-liikkeet.

Keskustelu suomalaisten työajoista vilkastui viikko sitten, kun Elinkeinoelämän valtuuskunta Etla raportoi Sipilän hallituksen lanseeraaman kilpailukykysopimuksen eli kikyn työllisyysvaikutusten olevan merkittäviä.

Kiky lisäsi työntekijöiden työaikaa 24 tunnilla vuodessa eli kolmen työpäivän verran.

Etla on useaan otteeseen pitkin kesää peräänkuuluttanut Suomen uutta hallitusta tekemään uuden kilpailukykysopimuksen, kiky kakkosen. Samaa ovat esittäneet muutkin elinkeinoalan toimijat, kuten Elinkeinoelämän keskusliitto EK.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ministeri Sanna Marin lyhentäisi suomalaisten työaikaa: "Neljä päivää viikossa ja kuusi tuntia päivässä"19.8.2019 10.56
Kiky kakkosta haluava Etla neuvoo Suomea: "Pidennetty työaika lisää työllisyyttä" – näin paljon enemmän töitä tehdään Kreikassa12.8.2019 16.06
Kiky on käymässä palkansaajien lompakolle – Yle: Keskituloiselle 250 euroa lisäveroa12.8.2019 09.29
Ay-liittopomo ärähtää "miljardiluokan tulonsiirroista" työnantajille – "Palkansaajat ovat tehneet osuutensa"12.8.2019 14.18
Kiky-sopimuksen karu seuraus? 63 prosenttia kunnista teki tappiota – "Kuntatalous on ajautunut kriisiin"13.2.2019 20.56

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu