Puheenaihe

Perhoslajistomme muuttuu ennätysvauhtia – merkittävimpinä syinä ilmaston lämpeneminen ja elinympäristöjen heikentyminen

Ahvenanmaan ja Lounais-Suomen runsaskukkaisilla niityillä elävä pikkuapollo on luokiteltu vaarantuneeksi.

Mikko Kuussaari

Joka viidennen perhoslajin kannoissa on tapahtunut isoja muutoksia viimeisen 10 vuoden aikana, kertoo Ympäristöhallinnon tiedote. Kaikkiaan 352 perhoslajin (15,2 %) luokitus muuttui kevään uhanalaisuusarvioinnissa. Muutoksista 200 tapahtui huonompaan ja 152 parempaan suuntaan. Lisäksi 49 tulokaslajin katsottiin vakiintuneen osaksi Suomen lajistoa. Ilmaston lämpeneminen ja lajien elinympäristöjen heikentyminen ovat merkittävimmät syyt perhoskantojen muutokselle. Uhanalaisimpia perhosista ovat moniin pikkuperhosheimoihin kuuluvat lajit sekä päiväperhoset.

Ilmaston lämpeneminen aiheuttaa monenlaisia muutoksia. Eteläinen, selvästi pohjoista lajirikkaampi perhoslajisto on hyötynyt ilmaston lämpenemisestä ja selittää valtaosan "vanhoilla lajeilla" tapahtuneesta 152 myönteisestä muutoksesta sekä lähes 49 uuden tulokaslajin vakiintumisen. Lämpenemisestä hyötyvät erityisesti jalopuulehdoissa ja perinneympäristöissä ja muissa ihmisen muuttamissa elinympäristöissä viihtyvät lajit.

Sen sijaan pohjoinen perhoslajisto on kärsinyt ilmaston lämpenemisestä. Monien boreaalisen havumetsän ja soiden perhosten esiintymisalue on siirtynyt useita satoja kilometrejä pohjoiseen. Erityisesti tunturilajisto on uhattuna, sillä niillä ei ole mahdollisuutta siirtyä pohjoisemmaksi. Edelliseen vuoden 2010 arviointiin verrattuna ilmaston lämpenemisestä kärsivien perhoslajien määrä on kasvanut yli 10-kertaiseksi.

 

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu