Puheenaihe

"Kauhea väärinkäsitys, ettei olisi opetusta tai koulu olisi avokonttori" – Helsinkiläisen jättikoulun rehtori tyrmää väitteet uusien tilojen haasteista

Jätkäsaaren peruskoulu nelosluokkalaiset pitävät saunaksi kutsuttua pesämäistä tilaa yhtenä koulun hauskimmista. Ylhäällä: Mikaela Kalliopuska (vas), Katariina Järvelä, Rupshali Chakraborty ja Zainab Haireche.

Sanna Jompero

Jätkäsaaren peruskoulun uusi, 800 oppilaan koulurakennus Hyväntoivonladulla otettiin käyttöön. Koulu perustettiin kaksi vuotta sitten. Tähän asti se on toiminut Rionkadulla Jätkäsaaressa.

Uudessa rakennuksessa toimii tällä hetkellä luokat 1–4 ja 7. Oppilaita on vasta 260, mutta kun alue kasvaa, uusia oppilaita on tulossa lisää.

Vuonna 2021 koulussa opiskelee 1.–9. luokat.

Aamukahdeksan aikaan koulun ovet ovat lukossa, kuten aina. Sisälle pääsee ovikoodilla.

– Se että ovet ovat lukossa on arkipäivää erityisesti keskustan kouluissa. Se on turvallisuusasia. Meillä on aina ovet lukossa, sanoo koulun rehtori Kirsi Myllymäki.

Koulutyö on jo täyttä häkää käynnissä, mutta osa kalusteista puuttuu yhä.

– Kaikki ei ole ollut suinkaan valmista. Kaaoksensietokykyä on vaadittu, mutta kukaan ei ole valittanut. Muutoksiin on totuttu. Tämä on arkea Jätkäsaaressa, Myllymäki toteaa, sillä Jätkäsaaressa on totuttu rakentamisen ääniin.

Rakentaminen alueella jatkuu vielä kymmenisen vuotta eli ainakin 2020-luvun loppuun. Koulussa puolestaan pitäisi syyskuussa kaiken olla jo valmista.

Uusi ja modernit oppimisympäristöt omaava koulu on avara. Omia fyysisiä kotiluokkia ei ole. On soluja, jotka sisältävät aulan vaatteille ja henkilökohtaisille kaapeille sekä erilaisia oppimistiloja, kuten luokkia muistuttavia lasiseinäisiä huoneita ja "olohuoneita".

Kolmos- ja nelosluokkalaiset aloittavat koulupäivänsä oman solunsa olohuoneessa yhteisellä ilmiötunnilla. Aiheena tässä jaksossa on turvallinen maailma. Oppilaat istuvat lattialla

– Aamutunnit ollaan usein yhdessä. Aamuhetkemme on, että kokoonnumme yhteiseen tilaan. Ilmiötunteihin liittyy vahvasti se, että olemme yhdessä, sanoo opettaja Anne Salovesi.

Työskentely on yhteisöllistä. Oppilaita voidaan myös tarvittaessa siirtää joustavasti ryhmästä toiseen.

– Se ei ole epäonnistumista, että vaihdetaan kotiryhmää, vaan ihan normaali käytäntö. Jos jollain ei ole vaikkapa kavereita tai tilanne muuten sitä muuten vaatii, niin kotiryhmää voidaan vaihtaa, Salovesi sanoo.

Nelosluokkaiset tytöt eivät pidä muutoksia edelliseen kouluun verrattuna kovinkaan suurina. Jo Rionkadulla käytössä oli kaksi vuotta sitten voimaan tulleen uuden opetussuunnitelmat mukaisia käytänteitä. Jotain uutta kuitenkin on.

– Täällä on aika paljon taideteoksia, sanoo Vivian Forsström.

– Ensimmäisenä päivänä koulu tuntui aika sokkeloiselta, enkä löytänyt luokkaa, Ida Huopalainen toteaa.

Mediassa käytiin viime viikolla vilkasta keskustelua uusista oppimisympäristöistä ja niiden vaikutuksista oppimistuloksiin.

Osan vanhempien mielestä ne eivät sovi kaikille. Myllymäen mukaan hyvää, opetussuunnitelman mukaista opetusta voi toteuttaa monenlaisissa tiloissa.

– Tärkein voimavara on innostunut ja ammattitaitoinen henkilöstö. Kauhea väärinkäsitys on, ettei uusissa oppimisympäristöissä saisi opetusta tai että kyseessä olisi avokonttori. Koulussa on monenlaisia tiloja, joita käytetään tarkoituksenmukaisesti.

Myllymäki huomauttaa, että nykyiset oppilaat päätyvät työelämään 2030–luvulla. Tulevaisuuden työelämässä tarvittavia taitoja on syytä opetella jo nyt.

Uudessa koulussa ei ole omia liikuntatiloja lainkaan.

Liikuntatunteja oli tarkoitus pitää vieressä sijaitsevaan Bunkkeriin rakennettavissa tiloissa. Rakennuksen myymisestä tehty valitus Helsingin hallinto-oikeuteen on viivästyttänyt hanketta ja pakottanut kaupungin etsimään tilanteeseen ratkaisua.

Liikuntatunnit pidetään syyskuun alusta alkaen koulun viereen valmistuvassa väliaikaisessa liikuntahallissa.

– Kun Bunkkeri valmistuu, menemme sinne. Halli on niin pitkään käytössä, rehtori Myllymäki toteaa.

Vuonna 1972 valmistunut Bunkkeri muutetaan asunnoiksi ja liikuntatiloiksi, jonne on tulossa uimahalli ja pelikenttiä.

Rakentaminen

Jätkäsaareen 800 oppilaan jättikoulu

Jätkäsaaren peruskoulun uusi koulurakennus Hyväntoivonkadulla otettiin käyttöön tänä syksynä.

Kouluun mahtuu yhteensä 800 oppilasta.

Tällä hetkellä oppilaita on 260.

Koulussa tulee olemaan vuonna 2019 kaikki peruskoulun luokat eli 1.–9.

Rakennuksen on on suunnitellut Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy.

Hankkeen urakoitsijana toimi SRV.

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Opettajat Ylelle: Menossa on ihmiskoe, jonka jäljet näkyvät kouluissa – ”Tuottaa jo hedelmää”8.8.2019 15.36
6.-luokkalaisen Ainon todistus romahti uusien suositusten mukaan tehdyssä koulussa – Yle: ”Kukaan ei opettanut minua”15.8.2019 20.25

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu