Puheenaihe

Kuvat! Korkeasaareen suloinen uusi asukas – kissan kokoinen mustamaki mutustelee hedelmiä ja hoitaa turkkiaan tuhatjalkaisten myrkyllä

Korkeasaari

Madagaskarilainen mustamaki on Korkeasaaren uusin asukas. Uhanalainen kädellinen viihtyy trooppisen metsän puissa, eläintarha kertoo tiedotteessaan.

– Puoliapinoihin kuuluva mustamaki on kotiseudullaan pohjoisella Madagaskarilla joutunut sademetsien hakkuiden vuoksi etsimään uusia puustoisia elinympäristöjä. Elinalueen pirstoutumisen vuoksi mustamaki on vaarantunut, Korkeasaaren tiedotteessa todetaan.

Ranskalaisesta eläintarhasta Korkeasaareen viime viikolla siirretty naarasmaki tutustuu nyt sitä ja sen tulevaa puolisoa varten remontoituun tarhaan. Kiipeilypuihin on panostettu, jotta kooltaan kotikissan kokoinen mustamaki pääsee loikkimaan pitkillä takajaloillaan oksalta toiselle.

– Naaras on 15-vuotias ja tämän perimältään arvokkaan yksilön toivotaan lisääntyvän Korkeasaaressa. Laji kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan, tiedotteessa todetaan.

Mustamakit elävät 4–15 yksilön ryhmissä, joissa on sekä naaraita että uroksia. Urokset ovat lähes kokomustia ja naaraat vaaleampia ruskeita, selkeä tuntomerkki ovat myös naaraan valkeat korvatupsut. Ryhmää johtaa naaras ja ryhmän jäsenet lujittavat siteitään sukimalla toistensa turkkeja. Lauma merkitsee muutaman hehtaarin kokoisen reviirinsä rajat hajumerkein, Korkeasaari kertoo tiedotteessaan.

Erilaiset hedelmät ovat mustamakien pääravintoa. Makit ovat tiettyjen madagaskarilaisten puulajien tärkeitä pölyttäjiä ja levittävät niiden siemeniä. Mustamakit hyödyntävät tuhatjalkaisista saamaansa myrkkyä turkkinsa hoitoon ja hyönteiskarkotteena, samalla myrkystä päihtyen.

Mustamaki kuuluu kansainvälistä eläinkauppaa säätelevän CITES-sopimuksen I-liitteeseen eli kaikki sillä käytävä kauppa on kiellettyä. Laji on rauhoitettu elinalueellaan ja osa sen edustajista elää suojelualueilla, tiedotteessa todetaan.

Korkeasaareen saapuu tänä vuonna 13 uutta lajia eläintarhan 130-vuotisjuhlan kunniaksi. Viimeisimmät tulokkaat ovat olleet madagaskarilainen dumerilinboa, eteläamerikkalainen margai ja Uuden-Kaledonian harjasgekko.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Video: Helle sai lentokyvyttömät tervapääskyn poikaset hyppäämään kaupunkipesistä – 20 vapaaehtoista hoivaa niitä vuoroissa Korkeasaaressa8.8.2019 19.20
Tiesitkö? Korkeasaaren Kissojen Yöstä on loihdittu "spin-off" aikuisempaan makuun – Tunnelmalliseen ilta sisältyy muun muassa kuhertelureitti saaren kauneimmilla paikoilla5.8.2019 07.00
Kuvat: Korkeasaari täyttää 130 vuotta – juhlavuoden ensimmäiset uudet eläinlajit ovat tässä16.4.2019 18.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu