Puheenaihe

Helsingin kouluissa ja päiväkodeissa opetetaan kompostointia – osa ympäristökasvatusta

Kompostin toiminta kiinnostaa nuoria.

Marko Kauko / Arkisto

Helsinki laajentaa kompostointia kouluissa ja päiväkodeissa. Tähänkin asti lapset ja nuoret ovat päässeet kokeilemaan kompostointia joissakin toimipisteissä.

– Näissä paikoissa on ollut matokompostointia sisätiloissa. Joillakin kouluilla on puutarhapalsta, jossa kompostointi on kuulunut osana siellä työskentelyyn, kertoo kestävään kehitykseen erikoistunut opetuskonsultti Ilona Taimela.

– Nyt näitä kokeiluja laajennetaan toisiin kouluihin ja päiväkoteihin.

Kompostoinnin laajentamista toivottiin kokoomuslaisen kaupunginvaltuutetun Mia Nygårdin aloitteessa, jota kasvatus- ja koulutuslautakunta kannattaa. Velvoite kompostoinnin sisällyttämiseksi ympäristökasvatukseen tulee myös kaupungin Hiilineutraali Helsinki -ohjelmasta.

Aivan yksinkertaista kompostoinnin nivominen opetukseen ei ole.

– Se, että ruvettaisiin kompostoimaan suurimittaisesti ruskeisiin biojäteastioihin päätyvää jätettä, onnistuu vain joillakin kouluilla, Taimela huomauttaa.

Jo pelkästään asvalttipiha estää kompostoinnin.

– Kompostihan täytyy tyhjentää jonnekin, ja silloin tontilla täytyy olla kasvillisuutta. Tyhjentämistä edellyttää myös kesäloma, jolloin kukaan ei ole kompostia hoitamassa.

Sisätiloissa tapahtuva matokompostointi sopii hyvin opetusvälineeksi. Se konkretisoi biojätteen hajoittamisen.

Kierrätyskeskus on järjestänyt lierokompostointiin liittyvää koulutusta sekä lahjoittanut kouluille ja päiväkodeille matoja.

– Ulkokompostia hoitaessa lapset taas oppivat, miten kompostia hoidetaan, ettei se ole liian märkä tai kuiva ja milloin se jäätyy, Taimela kertoo.

Toistaiseksi kompostointiin perehdyttäminen on ollut asiasta kiinnostuneiden opettajien vastuulla. Jatkossa entistä useampia opettajia ja päiväkodin työtekijöitä koulutetaan kompostoinnin saloihin.

Koulujen ympäristöryhmät ottavat kompostoinnin hoidon omakseen. Kouluista tehdään myös vierailuja Ämmässuon biojätteen käsittelylaitokselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu