Puheenaihe

Kaupunki irtisanoi Malmin kiitotien vuokrasopimuksen, kiista hallinto-oikeuteen – "Lentotoimintaa voitaisiin jatkaa ainakin 2022 asti"

Lentotoiminta Malmilla voi jatkua, sillä kenttäalueen vuokrasopimusasia on riitautettu. Kuvituskuva. Arkisto / Päivi Tuovinen

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta päätti tiistaina hylätä Malmin lentokentän kiitotiealueen vuokrasopimuksen irtisanomisesta tehdyt kolme oikaisuvaatimusta.

Kaupungin Tontit-yksikkö on päättänyt irtisanoa Malmin lentokenttäyhdistys ry:lle vuokratun lentokenttäalueen maanvuokrasopimuksen siten, että sopimus päättyy 31. joulukuuta 2019.

Kaupungin mukaan oikaisuvaatimuksissa ei tuoda esiin sellaista, mikä edellyttäisi asian uudelleen käsittelyä.

Helsingin kaupungin ja vuokralaisen tehdessä vuokrasopimusta joulukuussa 2016 silloinen kiinteistölautakunta oli jo päättänyt, että vuokra-aika kestää enintään joulukuun 2019 loppuun. Nyt kaupunki haluaa ottaa alueen omaan käyttöön kaavoittaessaan ensimmäisiä kentän asuinalueita.

– Vuokralaisen tulee katsoa hyväksyneen maanvuokrasopimuksen allekirjoittaessaan, että vuokrasopimus päättyy viimeistään 31.12.2019, lautakunta lausui päätöksessään oikaisuvaatimusten hylkäämisestä.

Malmin lentoaseman ystävät ry kertoo, että yhdistys tulee valittamaan päätöksestä hallinto-oikeuteen ja tarvittaessa hakemaan valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Asian monimutkaisuuden takia käsittely kestänee ainakin 8–15 kuukautta, yhdistys arvioi.

Malmin lentokenttäyhdistys ry on maksanut kenttäalueesta vuokraa 92 000 euroa vuodessa ja ylläpitänyt alueen elinvoimaisuutta, aroniityn luontoa ja kulttuuriperintöarvoja toimintaa kehittämällä.

– Kaupunki perustelee kiitotiealueen vuokrasopimuksen irtisanomista omalla käytöllään. Kaupungilla ei ole kentän asemakaavan mukaista toimintaa, ainakaan vielä, sanoo tiedotteessa yhdistyksen puheenjohtaja Timo Hyvönen.

Voimassa olevan asemakaavan mukaan alue on lentokenttäkäytössä. Kaupunki suunnittelee helikopterikentän rakentamista Kivikkoon, Malmin lentoaseman viereen.

Kaupunkiympäristölautakunnan jäsen Atte Kaleva (kok.) ihmettelee tiedotteessa lautakunnan enemmistöpäätöksen taustoja.

– Lentokenttäyhdistys teki kaupungille hyvähenkisen ja rakentavan kompromissiehdotuksen, joka olisi mahdollistanut lentotoiminnan jatkamisen myös Nallenrinteen alueen mahdollisen rakentamisen aikana. Tämä ei lautakunnan enemmistölle käynyt, vaikka mitään fakta- tai järkiperustetta vuokrasopimuksen jatkon hylkäämiselle ei ole.

Yhdistyksen puheenjohtaja Hyvönen on päätöksestä kummissaan.

– Kaupungin mukaan ensimmäiset asuntorakennustyöt alueella alkaisivat aikaisintaan vasta 2022, joten ainakin siihen asti lentotoiminnan jatkaminen olisi kaikkien etu.

Lentokentän ystävien mielestä selkeää vastausta tai perusteluita kiitotien vuokrasopimuksen irtisanomiseen ei ole kaupungilta saatu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Malmin kentällä kartoitetaan linnoituksia, hangaarin remontti vaikuttaa lentoliikenteeseen15.8.2019 18.10
Museovirasto jyrähti Malmin lentokentän puolesta – myös luontoväki vastustaa Helsingin rakentamissuunnitelmia29.7.2019 11.52
Malmin lentokentän ensimmäinen kaava lautakuntaan ensi viikolla – Nallenrinteeseen tulossa asuntoja 2 800 asukkaalle31.5.2019 11.20
Helikopterikenttä Kivikkoon etenee – lautakunta asetti ehtoja jatkosuunnittelulle: "Palautetta on tullut paljon"14.6.2019 06.20
Sulfidisavimaiden möyrinnällä yllättäviä seurauksia Malmin kentällä? – Voi lisätä rakentamisen hintaa ja kustannuksia12.4.2019 11.50
Malmin kentässä taas uusi käänne: "Hyvä, että valitustie on olemassa" – vihreiden kärkipoliitikko uskoo silti, että lapio lyödään maahan 202511.4.2019 12.14

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu