Puheenaihe

Sananvapausrikostutkinta laajenee: myös Päivi Räsäsen ja Hussein al-Taeen epäilyt menevät esitutkintaan

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo

Poliisi tekee esitutkinnan kolmesta kansanedustajasta, joita epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Poliisi kertoi perjantaina tiedotteessaan, että kaikki tapaukset etenevät tutkintaan. 

Epäiltyinä ovat perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää, kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen ja SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee.

Poliisi kertoo tiedotteessaan, että poliisi aloittaa esitutkinnan tehtyään arvion siitä, että ilmoitettu teko täyttää mahdollisesti rikoksen tunnusmerkistön. Jos rikoksella epäillään olevan poliittinen tai laissa tarkoitettuun ihmisryhmään kohdistuva motiivi, esitutkinnan alkamisesta tehdään ilmoitus syyttäjälle. Syyttäjä ilmoittaa asiasta Valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Esitutkinnan jälkeen asia lähetetään syyttäjälle syyteharkintaan, ellei asiassa ole käynyt ilmi, ettei rikosta ole tapahtunut tai asiaa esitetä syyttäjälle rajoitettavaksi. Syyttäjä ratkaisee tämän jälkeen, onko asiassa todennäköisiä syitä rikosepäilyn tueksi. Jos syyte nostetaan, asia etenee tuomioistuimeen, joka tekee päätöksen, tuomitaanko rikoksesta syytetty ja määrätäänkö hänelle rangaistus, poliisin tiedotteessa kerrotaan.

Mäenpään kohdalla käsitellään hänen eduskunnan täysistunnossa kesäkuussa pitämäänsä puheenvuoroa, jossa hän rinnasti turvapaikanhakijat haitallisiin vieraslajeihin.

Al-Taeen kohdalla käsitellään hänen Facebook-viestejään. Viesteistä on tehty tutkintapyyntö Valtakunnansyyttäjänvirastolle, josta se siirrettiin poliisille.

Räsäsen kohdalla selvitetään, syyllistyikö hän rikokseen kesäkuussa julkaisemallaan Twitter-viestillä, joka koski kirkkoa Priden virallisena yhteistyökumppanina.

– Miten kirkon oppiperusta, raamattu sopii yhteen sen kanssa, että häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi?, Räsänen kirjoitti twiitissään.

Tapauksista on käyty runsaasti julkista keskustelua.

– Esitutkinnat ovat kesken. Poliisi tiedottaa niistä seuraavan kerran, kun ne siirretään syyttäjälle syyteharkintaan tai päätetään, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Pekka Hätönen kertoo Helsingin poliisilaitoksen tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Voiko anteeksipyynnöllä päästä rikosoikeudellisesta vastuusta? – Vihapuhetta tutkivan poliisin kommentti Hussein al-Taeesta arveluttaa professoria14.8.2019 13.57
Kansanedustaja Juha Mäenpään vieraslaji-puheista alkaa esitutkinta – rikosnimikkeenä kiihottaminen kansanryhmää vastaan13.8.2019 18.20
Perussuomalaisten kansanedustajan rikosepäily on poikkeuksellinen – muistatko nämä tavanomaisemmat poliitikkojen rikokset?14.8.2019 21.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu