Puheenaihe

Kamera paljasti rakennustyömaan tehottomuuden Suomessa – HS: 20 prosenttia päivästä taukoja ja lopusta vain viidennes tuottavaa työtä

Professori Olli Seppäsen mukaan Varten työmaalla havaitut heikkoudet ovat yleisiä koko rakennusalalla. Kuvituskuva.

Minna Saarinen

Rakennusyhtiö Varten työmaan kameraseuranta Vantaalla kertoi, että ammattimiesten työajasta 20 prosenttia on taukoja ja lopusta työajasta vain viidennes tilaajalle arvoa tuottavaa työtä. Kahden kirvesmiehen työtä seurattiin viiden päivän ajan kypärään kiinnitetyllä videokameralla osana Hans Pasilan diplomityötä. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat.

Aikaa kuluu työmaalla materiaalien ja työkalujen hakuun. Työnteko voi myös keskeytyä, kun edeltävät työt eivät olekaan valmiit tai suunnittelussa ilmenee ongelmia, jotka eivät ratkea heti.

Hans Pasila kertoo HS:ssä, että työmaalla aikataulun ja töiden suunnittelussa oli puutteita, mikä johti siihen, että materiaaleja tai tietoa puuttui tai työ jouduttiin tekemään uudestaan uusilla suunnitelmilla.

– Liian usein työnjohtaminen oli sitä, että puututtiin työmaalla havaittuihin ongelmiin sen sijaan, että työt olisi suunniteltu niin hyvin, että näitä ongelmia ei olisi ilmennyt.

Professori Olli Seppänen kertoo HS:ssä, että Varten työmaalla havaitut heikkoudet ovat yleisiä rakennusalalla. Varten työntekijöiden liikettä saatiin vähennettyä noin 20 prosenttia ja kaikkia hukkaa aiheuttavia toimia yli 7 prosenttia, kun töiden suunnittelua parannettiin ja määrälaskentaa tarkennettiin niin, että materiaalit voitiin toimittaa suoraan työpisteeseen.

– Työntekijän rooli on kriittinen, ja leanin periaatteiden mukaisesti työntekijäpuoli täytyy osallistaa jatkuvaan kehitykseen, Seppänen sanoo HS:ssä.

– Kyse on pohjimmiltaan yksinkertaisista asioista, joita jokainen hukkaa ilmiönä ymmärtävä voi viedä eteenpäin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu