Puheenaihe

Opettaja joutui pitelemään yksin kiinni toisia lapsia uhannutta oppilasta – sai potkut

Kuvituskuva

Helsingin hallinto-oikeus on kumonnyt Keravan kaupungin perusopetusjohtajan lokakuussa 2017 antaman päätöksen, jolla irtisanottiin keravalaisessa peruskoulussa toiminut erityisluokanopettaja.

Perusopetusjohtaja irtisanoi opettajan vedoten tämän liialliseen voimankäyttöön oppilaan rauhoittamisessa.

Asiasta kertoo Keski-Uusimaa.

Potkujen taustalla olivat syys- ja lokakuussa 2017 sattuneet tapaukset, joissa erityisluokanopettaja oli joutunut rauhoittamaan kahdeksanvuotiasta poikaa koulussa. Hallinto-oikeudessa tapauksista käsiteltiin viittä.

Opettaja oli useamman kerran joutunut rauhoittelemaan yllättäviä ja aggressiivisia raivokohtauksia saanutta poikaa. Esimiesten mukaan opettaja piti oppilasta otteessaan liian kauan ja liian voimakkaasti.

Koulun rehtorin ja virka-apulaisrehtorin mukaan opettajaa oli pyydetty hoitamaan tilanteet muuten kuin pitämällä oppilasta kiinni.

Heidän mukaansa erityisluokanopettaja aiheutti myös kipua oppilaalle.

Irtisanotun opettajan mukaan hän vain käytti niitä keinoja, joita oli saanut niin sanotussa mapa-koulutuksessa väkivaltatilanteiden hoitamiseksi. Hänen mukaansa työnantaja ei kertonut, millä tavoin hänen olisi pitänyt toimia kyseisissä tilanteissa, joissa poika käytöksellään vaaransi muiden oppilaiden ja henkilökunnan terveyttä.

Hallinto-oikeudessa asiaa käsitellessä kävi ilmi, että mapa-ohjeissa neuvotaan että oppilaan rauhoittamiseksi tulisi olla kaksi aikuista. Samalla kävi myös ilmi, että Keravan omissa ohjeissa kerrotaan, että luokassa toimiva avustaja ei voi käydä käsiksi riehuvaan oppilaaseen. 

Hallinto-oikeus katsoi opettajan kyllä toimineen virkavelvollisuuksiensa vastaisesti kolmessa eri tilanteessa. Samalla oikeus kuitenkin katsoi, että esimiehet eivät puuttuneet tilanteisiin antamalla esimerkiksi huomautusta tai varoitusta tilanteista.

Oikeus kumosi opettajan irtisanomisen. Keravan kaupunki on näillä näkymin valittamassa päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Lue koko juttu Keski-Uusimaasta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu