Puheenaihe

Helsinki purkaa jälleen yhden 60-lukulaisen ostarin – asukkailta kritiikkiä 6–8-kerroksisista uudistaloista

Puotilan ostarin tilalle kaavaillaan uudisrakennuksia. Ostarilla toimii myös maineikas olutravintola Pikkulintu.

Johanna Erjonsalo/Arkisto

Puotilan ostarin purkusuunnitelma etenee. Ostoskeskuksen tontille ja sen pohjoispuoleiselle pysäköintilaitoksen tontille on valmistunut kaavaratkaisu, joka mahdollistaa nykyisten huonokuntoisten rakennusten korvaamisen uudella liikekeskuksella ja asunnoilla. Lisäksi kaava mahdollistaa viereisen 2-kerroksisen pysäköintilaitoksen laajentamisen.

Yksikerroksinen ostarirakennus puretaan ja korvataan 6-8-kerroksisella uudisrakentamisella, joiden katutasossa on kahdessa kerroksessa liiketilaa. Uusia asukkaita tulee noin 200.

Kaupunkiympäristölautakunta käsitteli ostoskeskuksen kaavaa viime tiistain kokouksessaan, mutta jätti sen viikoksi pöydälle Eveliina Heinäluoman (sd.) pyynnöstä.

– Mielestäni Puotilan ostarin uudistamissuunnitelma on hyvä. Alueen asukkailta on tullut palautetta asukastilan saamiseksi ostarille ja toivoisin, että se voitaisiin ottaa vielä jatkosuunnitteluun mukaan, Heinäluoma taustoittaa HU:lle.

Tavoitteena on säilyttää ostarin tontti jatkossakin lähiympäristönsä kaupallisena keskuksena ja kaupunkikuvallisena keskipisteenä.

Havainnekuva ostarin paikalle tulevista rakennuksista. Kuva: Arkkitehtitoimisto Petri Rouhiainen Oy

Kaavaratkaisun yhteydessä on laadittu lisäksi liikennesuunnitelma, jossa ajanmukaistetaan pyöräilyn ja jalankulun järjestelyitä Rättärinpolulla ja Rusthollarintien laidalla.

Ostarin tontilla sijaitsee yksikerroksinen, vuonna 1961 valmistunut Erkki Karvisen suunnittelema liikerakennus sekä erillinen lämpökeskus.

Helsingin kaupunki omistaa alueet. Kaavaratkaisu on tehty hakemuksen johdosta ja kaavaratkaisun sisältö on neuvoteltu hakijan kanssa. Puotilan ostoskeskus oy ja asuntosijoitusyhtiö Kojamo Oy ovat yhdessä selvittäneet kiinteistön kehitysmahdollisuuksia.

Kojamo on kesäkuussa päivätyn viitesuunnitelman mukaan allekirjoittanut esisopimuksen 11 osakkaan kanssa, joilla on yhteensä 93,3 prosentin äänivalta Puotilan Ostoskeskus Oy:ssa. Jo nykyisten esisopimusten pohjalta Kojamolla on mahdollisuus käynnistää rakennushanke asemakaavan tultua lainvoimaiseksi.

Tavoitteena on solmia esisopimus kaikkien ostoskeskusosakkaiden kanssa.

Kaupungille saapuneet mielipiteet osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä valmisteluaineistosta kohdistuivat pääosin rakennusten massoitteluun ja korkeuteen, joita pidettiin paikkaansa sopimattomina ja liian korkeina.

Runsaasti kritiikkiä esitettiin myös nykyisen ostarirakennuksen purkamisesta ja sen perusteista.

Useammassa mielipiteessä esitettiin lisäksi huomioita ja toiveita asuntotyypeistä ja hallintamuodoista, pysäköinnistä, sekä nykyisten liikeyrittäjien mahdollisuudesta jatkaa toimintaa paikalla. Lisäksi on toivottu Puotilan asukkaiden käyttöön yhteistilaa.

Kaupunkiympäristön toimialan mukaan tulleet mielipiteet on huomioitu kaavoitustyössä siten, että rakennusosien massoittelua ja korkeuksia on muokattu, kadunvarsipysäköintipaikkojen määrää on lisätty, liiketilojen vähimmäismäärästä on annettu määräys ja tontilla olevien julkisten ulkotilojen ja erityisesti liiketilakerroksen julkisivujen laadusta on annettu kaavassa määräyksiä.

Klaavuntien ja Rusthollarintien risteyksen turvallisuutta parannetaan ajoradan korotuksella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Huumeongelmaisen ostarin uudistaminen junnaa – "Teknisesti haastava ja osapuolia valtavasti"21.8.2019 20.30
Arvokkaaksi luokitellun pienen helsinkiläisostarin kohtalonhetket käsillä – "Onhan se nyt vähän pysähtynyt laitos"6.5.2019 06.10
Ostoskeskuksen alennustila voi kieliä riidasta – vuosia rapistunut helsinkiläisostari on "tyypillinen tapaus"10.11.2018 12.15
Helsingin vanhin ostari sai uuden välimerellisen ravintolan – "Terassilla voisi myydä barbeque-ruokaa"14.5.2019 19.40
Puotilan ostarilla pyörii huhumylly – purkusuunnitelmat puhuttavat16.6.2018 10.20
Olutravintola Pikkulinnulle uusi isäntä – Viisi Tähteä: Sukupolvenvaihdos Itä-Helsingissä10.4.2017 15.32
Laajasalon ostarin purku alkaa – tilalle viisi kerrostaloa12.8.2019 11.10
Vanhaan Vuosaareen kaavaillaan 3 000 uutta asukasta – 1960-lukulaisessa metsälähiössä "paljon tehostamispotentiaalia"18.4.2019 07.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu