Paikalliset

Sivettikissa suodattaa kahvia jopa 300 euron kilohintaan

Ei mitä tahansa sumppia! Baristana työskentelevä Kalle Freese maisteli maanantaina sokkotestinä neljää eri kahvia, josta yksi oli maailman kalleimpana pidettyä Kopi Luwakia. Erikoista kahvissa on se, että sen pavut poimitaan sivettikissan ulosteiden joukosta. Kaffa Roasteryn myyntilistalla Kopi Luwak ei ole.

Päivi Tuovinen

Maistuisiko kupillinen kahvia, jonka kilohinta on paahdettuina papuina kolmisensataa euroa? Entäpä, jos samat kahvinpavut olisivat kulkeneet läpi sivettikissan suoliston ja kerätty sitten talteen?

Jos tämä versio kahvista maistuu, et ole yksin. Sumatralta lähtöisin oleva Kopi Luwak -kahvi on nyt Suomessa huippusuosittua.

Helsingin Punavuoressa Kaffa Roasteryssä työskentelevä barista Kalle Freese, 20, maistoi Kopi Luwakia ensimmäisen kerran maanantaina.

– Meillä Kopi Luwakia ei ole myynnissä. Aika kova kilohinta tällä kahvilla on, eikä se maultaan juuri eroa muusta laadukkaasta indonesialaisesta kahvista.

– On kai niin, että tämän kahvin taustalla oleva tarina on juuri se, minkä vuoksi kuluttajat ovat valmiit maksamaan huippuhintaa, hän pohtii.

Kalle Freese kritisoi myös Kopi Luwakin tuotantoprosessia.

– Ihmisillä on se käsitys, että vapaina elävät sivettikissat syövät kahvipapuja. Sitten ne ulostavat pavut ja viidakon alkuperäisasukkaat keräävät pavut talteen.

– Se ei täysin pidä paikkaansa, vaan sivettikissoja pidetään häkeissä ja niitä pakkoruokitaan kahvinpavuilla. Eipä ole kovin eettistä, moittii Freese.

Hän itse sijoittaisi erikoiskahveihin toisella tavalla.

– Ostaisin samalla rahalla pienen pussillisen kahvia eri maista ja vertailisin niiden välisiä eroja.

– Toki kahvi voi olla tyyristä ja samalla hyvääkin. Esimerkiksi eräältä panamalaisella tilalla tuotetaan kahvipapuja 200–300 euron kilohinnalla, mutta ne ovatkin aivan vertaansa vailla ja puoli maailmaa on hullaantunut niihin.

– Se kahvi ei edes maistu kahvilta, on maultaan kevyt ja puhdas, hieman sitrusmainen ja hedelmäisen makea. Aivan ainutlaatuinen, suitsuttaa Freese.

Baristan eli espresso- ja baarimestarin työtä kolmatta vuotta tehnyt Freese haluaa, että maailman kahvintuotanto olisi eettistä ja että tuottajat saisivat työstään kunnon korvauksen.

– Idea reilun kaupan kahvista on hyvä, mutta se ei kannusta tuottajia kehittämään kahvin laatua. Minä pidän siitä ajatuksesta, että kun kahvin laatu paranee, siitä myös maksetaan enemmän.

Suomalaiset ovat tottuneet kahvisekoituksiin, jossa yksittäisen kahvilajikkeen maku peittyy.

– Kahvia ei aina osata keittää oikein. Keitin voi olla likainen ja kahvissa olevat rasvat härskiintyvät siihen, jos vesi kaadetaan pannulla sisään.

– Hyvän kahvin eteen kannattaa nähdä vaivaa, muistuttaa Freese ja kohottaa kahvikupposen huulilleen.

Kopi Luwak

Kopi Luwak eli sivettikissakahvi on yksi maailman kalleimmista kahveista. Kilohinta on noin 300 euroa.

Kopi Luwak valmistuu, kun sivettikissoihin kuuluva musanki syö kahvinmarjoja. Kovat pavut kulkeutuvat ruuansulatuselimistön läpi sivettikissan ulosteeseen.

Pavut poimitaan ulosteesta, pestään, paahdetaan ja jauhetaan.

Kissan elimistön kerrotaan poistavan kahvista hapokkuutta ja tuovan siihen oman arominsa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu