Puheenaihe

Temppeliaukion kirkon pääsymaksua halutaan nostaa – tuottaa tänä vuonna jopa 1,7 miljoonaa euroa

Temppeliaukion kirkko on yksi Helsingin suosituimmista matkailukohteista. Moni risteilymatkustajia kuljettava linja-auto suuntaa sinne Sibelius-monumentillä käynnin jälkeen.

Aapo Siippainen

Temppeliaukion kirkon vierailumaksu saattaa nousta ensi keväänä. Seurakuntaneuvostossa käsiteltävän pohjaesityksen mukaan vierailumaksu nousisi noin eurolla ensi toukokuusta alkaen. Tällä hetkellä vierailumaksu on 3 euroa. Etukäteen maksettuna se on 2,5 euroa.

– Vierailumaksun päivitystä arvioidaan osana vuoden 2020 talousarvion valmistelua, Töölön seurakunnan kirkkoherra Hannu Ronimus sanoi maanantaina.

Seurakuntaneuvosto kokoontuu tänään tiistaina.

 

Vierailumaksut otettiin käyttöön vuonna 2017. Niiden tuotto on vuosittain noin 1,7 miljoonaa euroa. Ronimuksen mukaan tänä vuonna kirkossa käy arviolta 900 000 turistia. Kirkko on yksi Suomen suosituimmista vierailukohteista.

– Olemme tyytyväisiä nykyiseen tuottoon, mutta kasvavien turistimäärien vuoksi kirkon ylläpitokustannukset nousevat. Seurakunta hankkii Temppeliaukion kirkossa kävijöitä varten muun muassa lähipuistoon sijoitettavan kontti-wc:n. Lisäksi tuntityöntekijöiden määrää lisätään kirkon opas- ja siivoustoiminnan kasvaviin tarpeisiin.

Myös Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa on käyty keskustelua Uspenskin katedraalin vierailumaksusta. Helsingin Uutiset ei tavoittanut ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salmista.

 

Temppeliaukion kirkon vierailumaksutuloilla rahoitetaan muun muassa Triplan kauppakeskukseen lokakuussa avattavaa Töölön seurakunnan monitoimitila Fokusta.

Seurakuntakeskukseen on palkattu muun muassa kauppakeskuspappi ja perheneuvojia. Vierailumaksutuloja on käytetty myös Meilahden sairaalassa työskentelevien sielunhoitotyön ammattilaisten palkkaamiseen.

– Vierailumaksutuloja käytetään myös tiukkenevassa taloudellisessa tilanteessa hyvän palvelutason turvaamiseen ja seurakuntalaisten tarpeisiin vastaavan toiminnan kehittämiseen, seurakunta kertoi jäsenilleen lähetettävässä tiedotteessa.

Uusi Töölön seurakunta aloitti toimintansa tämän vuoden alussa, jolloin Meilahden ja Töölön seurakunnat yhdistyivät uudeksi seurakunnaksi. Uuden seurakunnan alue kattaa koko pohjoisen kantakaupungin.

Ronimuksen mukaan uusi seurakunta on vakavarainen, mutta varautuu myös alkavan vuosikymmenen taloudellisen tilanteen tiukentumiseen

 

Ronimus sanoo, että Temppeliaukion kirkon käyttötarkoitus ei ole muuttumassa, vaan sisäänpääsy kirkkoon on ilmainen suurimman osan ajasta.

– Maksut koskevat ainoastaan turistivierailuja. Kaikkiin seurakunnan järjestämiin tilaisuuksiin pääsee edelleen ilmaiseksi. Sisäänpääsy on myös ilmainen Töölön seurakunnan jäsenille ja heidän vierailleen. Lisäksi alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sekä Museokortin haltijat.

 

Kallion sisään louhittu Temppeliaukion kirkko valmistui vuonna 1969. 50-vuotisjuhlien kunniaksi Töölön seurakunta järjestää kirkossa useita ilmaisia konsertteja syys- ja lokakuun vaihteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Turistit tuovat Temppeliaukion kirkkoon jopa 2 miljoonaa euroa – näin seurakunta käyttää jättipotin 23.8.2018 06.25
Betoniporsaat pysyvät ja myös yleisövessat suljetaan Temppeliaukion kirkossa – Yle: Helsingin kirkot varautuvat turvauhkiin11.4.2018 08.26
Temppeliaukion kirkko uuteen kävijäennätykseen – käyttöön otettu pääsymaksu ei ole heikentänyt turistitulvaa22.11.2017 12.30
KRP jatkaa Temppeliaukion kirkon terroriepäilyn tutkintaa – "Näkymättömän toiminnan painopiste kasvoi"7.7.2017 14.02

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu