Puheenaihe

Koodaajanaiselle riittää töitä – Irina vaihtoi opettajan työt it-alaan

Irina Koski viettää parhaillaan vanhempainvapaata koodaajan työstään. Hän sanoo alan vaativan jatkuvaa opiskelua ja seuraamista.

Marika Lumme

Irina Koski työskenteli englannin ja suomen kielen opettajana ja tulkkina, kun hän huomasi pohtivansa, että onko hän oikealla alalla. Tuolloin elettiin vuotta 2010 Venäjän Petroskoissa, josta Koski on kotoisin.

– Tulkin työ oli tosi kuluttavaa. Palkkaus ei vastannut työn vaativuutta. Halusin tehdä jotain, jossa näen työn tuloksen nopeammin, jotain käytännöllisempää, Koski kertoo.

Nyt, yhdeksän vuotta myöhemmin, Koski viettää alkavaa syksyä vanhempainvapaalla ohjelmistokehittäjän eli koodaajan työstään.

Monien sattumusten kautta hän päättyi opiskelemaan Haaga-Helian Pasilan kampukselle it-alaa yhtenä harvoista naisista.

– Ensimmäinen opiskeluvuosi oli todella vaikea. Vaikka olen suomen kielen opettaja, it-alan termistö oli vierasta. Vielä ensimmäisen vuoden jälkeen olin epävarma, että olenko vieläkään oikealla alalla, Koski sanoo.

Vaihto-oppilasvuosi Alankomaissa oli Koskelle silmiä avaava.

– Tein paljon töitä, jotta suoriuduin kursseista, sillä ne olivat hyvin vaativia, mutta siellä todella innostuin alasta, Koski kertoo.

Koskella on vakituinen työpaikka Citrus Solutions -yrityksessä Ilmalassa. Lisäksi ennen vanhempainvapaata hän muun muassa koulutti koodaajiksi haluavia, valmensi koodaajan töitä hakevia työnhaussa, osallistui alan osaajien tapaamisiin, luennoille ja kursseille.

– Tämä on ala, joka muuttuu joka päivä. Jos haluaa olla hyvä, täytyy seurata jatkuvasti alan kehitystä ja oppia lisää, hän sanoo.

Koski tietää, että moni koodaaja vaihtaa työpaikkaa. Hän tietää myös, että töitä riittää.

– Työnantajat kilpailevat parhaista koodaajista, hän tietää.

Koski sanoo yritysten tietävän, että koodaaja vaihtaa työpaikkaa etenkin silloin, jos työyhteisö ja yrityskulttuuri eivät ole kohdallaan ja projektit eivät ole mielenkiintoisia.

Alan palkkausta Koski pitää hyvänä. Palkkaus tosin riippuu hänen mukaansa koulutuksesta, työkokemuksesta ja työpaikasta. Palkkahaitari voi olla aina 3 000 eurosta 7 000 euroon kuukaudessa.

Naiskoodaajat kohtaavat ennakkoluuloja. Koski sanoo muutaman kerran kuullensa arvostelevia kommentteja.

Valtakunnallista Mimmit koodaa -ohjelmaa vetävä Milja Köpsi kohtasi karun ennakkoasenteen jo yläkoulussa.

– Meillä alkoi ATK-opetus, johon halusin. Ryhmä täyttyi nopeasti ja opettaja tuli kysymään voisinko minä mennä konekirjoitukseen, jotta pojat pääsevät ATK-kurssille. Valitettavasti minä suostuin, Köpsi kertoo.

Köpsi sanoo rakastavansa ajatusta ikuisesta oppimisesta. Hänen mukaan se toteutuu koodaajana.

Koski ja Köpsi kannustavat tyttöjä ja naisia rohkeasti koodaamisen pariin.

– Työn joustavuus ja haasteellisuus ovat parasta, Koski sanoo.

Koski nauttii eniten työstään, kun siinä tarjoutuu mahdollisuus kehittää jotain aivan uutta. Myös ajatus oman yrityksen perustamisesta tulevaisuudessa on käynyt mielessä.

– Nyt koitan kuitenkin selviytyä univajeesta vauvan kanssa, hän naurahtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu