Puheenaihe

Yle: Uusi menetelmä voisi paljastaa Bodomin murhaajan, mutta laki estää sen käytön

Bodomin murhapaikka.

Arkisto / Pekka Salonen

Tahra tyynyliinassa voisi jo paljastaa Bodominjärven murhaajan kasvot silmien ja hiusten väriä myöten. Esteenä on kuitenkin Suomen laki, sillä poliisi ei Suomessa saa hyödyntää sukututkimuksia varten syntyneitä dna-tietokantoja rikostutkinnassa.

Dna-tietokantoja on syntynyt siksi, että geneettisen sukututkimuksen suosio on lisääntynyt vuosi vuodelta. Mitä enemmän ihmisiä saadaan tietokantoihin, sitä tarkemmaksi nämä tiedot tulevat, kertoo Yle uutisessaan.

– Julkisessa levityksessä olevissa tietokannoissa on maailmanlaajuisesti arviolta 20–30 miljoonaa dna-näytettä. Suomesta lähetettyjen näytteiden määrä on ehkä joitain kymmeniä tuhansia, molekyylibiologi Jari Louhelainen arvioi.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen ei usko, että Suomen laki sallii sukututkimusta varten annettujen dna-tietojen käyttämistä rikostutkinnassa. Sylkinäytteiden ottamista, säilyttämistä ja tuhoamista säädellään tarkasti lailla.

– Ei voida ajatella, että ihmisten dna-tietoja käytettäisiin heidän tietämättään. Toisaalta olisi aika pulmallista ja hankalaa ilmoittaa kaikille tietokannoissa oleville, että heidän dna:taan halutaan käyttää rikostutkinnassa, pohtii Tolvanen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Viiltäjä-Jackin arvoituksen ratkaissut Jari Louhelainen: ”Bodomin murhat voivat yhä selvitä”3.3.2019 19.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu