Puheenaihe

Muistatko tämän? 20 vuotta sitten tuhannet suomalaiset jonottivat tunteja uuteen ja ihmeelliseen myymälään – ennätystä ei ole vieläkään rikottu

Vantaalainen Jouni Grönvall aloitti 16. syyskuuta 1999 kodinkonemyyjänä Tammiston Gigantissa, missä hän palvelee asiakkaita edelleen.

Marjo J. Rämö

Päivään oli valmistauduttu viikkoja ja siitä oli varoitettu ennalta. Siitä huolimatta uuden kodinkoneliikkeen myyjänä aloittaneen Jouni Grönvallin oli vaikea uskoa, että keskelle vantaalaispeltoa rakennettuun liikkeeseen olisi tulijoita jonoksi asti.

Grönvall oli tuolloin 24-vuotias.

– Muistan aina sen näyn, mikä aukesi henkilöstötilojen ikkunasta kakkoskerroksesta.

Parkkialueen ympäri kiertävän ihmisjonon päätä ei näkynyt.

Silloin päälle parikymppistä, myyjänä täysin kokematonta Grönvallia alkoi hirvittää: mitä tästä tulisi?

Suomen ensimmäisen Gigantin ovien auettua Tammistossa 16. syyskuuta 1999 ihmismassa alkoi vyöryä sisälle. Järjestyksenvalvojat säännöstelivät virtaa pääovilla.

Ostoskärryihin ladattiin tarjoushintaisia televisioita, printtereitä, vhs-nauhureita ja rikkaimureita kuin hurmoksessa.

Kaverillekin vietiin kun halvalla sai. Esimerkiksi Sonyn telkkari – ”KV29X5E”, Grönvall lisää – maksoi 1 999 markkaa. Se oli noin tuhat markkaa edullisempi kuin Suomen kodinkonemarkkinoita siihen asti hallinneilla kilpailijoilla.

Toinen AV-osaston hittituote oli VHS-nauhuri, 499 markkaa. 

Grönvall muistaa koko päivän menneen sumussa, josta hänelle jäi yksittäisiä muistikuvia. Kuten se, kuinka hän asettui kahden viimeisestä videonauhurista taistelevan asiakkaan väliin muutaman työtunnin tuomalla kokemuksellaan. Tilanne oli absurdi.

Yhtäkkiä kassakoneiden laulanta keskeytyi ja koko myymälä pimeni. Pari minuuttia kestänyt sähkökatkos tuntui ikuisuudelta.

Ulkona ihmiset seisoivat satoja metrejä pitkässä jonossa, joka kiersi silloisen parkkialueen, luikerteli Valimotielle ja sitä myöden aina nykyisen Citymarketin, silloisen Tapsan Isojaon kohdalle.

Jonossa oltiin suomalaiseen tapaan kiltisti ja kaikessa järjestyksessä. Jos joku poikkesi paikalle tuotuun Bajamajaan, vierustoveri piti paikkaa jonossa.

Toimitusjohtaja kulki megafonin kanssa ja kuulutti jonon hännillekin pian saapuvasta kahvitarjoilusta.

Liikenteessä oli sitä vastoin täysi kaaos. Puoli yhdeksän televisiouutisissa kerrottiin kuinka Pohjois-Helsinki ja Etelä-Vantaa ovat kärsineet poikkeuksellisesta liikennekaaoksesta koko päivän.

Liikenne seisoi paitsi Valimotiellä ja liittymissä myös Tuusulanväylällä.

Autoja myös pysäköitiin luvattomasti Tuusulanväylän varteen, josta ihmiset loikkivat heinikon poikki printteriä jonottamaan.

Viimeiset asiakkaat poistuivat myymälästä puolenyön maissa.

Ovet oli laitettu kiinni jo kello 20, Grönvallin muistin mukaan, mutta sisällä olevien palvelemiseen ja heidän ostostensa maksamiseen kului vielä tunteja.

Puolilta öin alkaneen ihmisvyöryn kokeneen myymälän siivouksen ja hyllytyksen lomassa alkoivat kuohujuomapullot poksahdella. Tammistossa oli tehty Gigantin Pohjoismaiden ennätys. Liikkeessä oli avajaispäivänä käynyt yli 15 000 ihmistä.

Tammiston tekemää yhden päivän kävijämääräennätystä ei ole sittemmin rikottu missään muualla avatussa Gigantissa, ei Suomessa eikä ulkomailla.

Oletko jonottanut avajaistarjouksia uutuusmyymälöihin?

En
89% (98 ääntä)
Kyllä
11% (12 ääntä)
Ääniä yhteensä: 110

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

18–29-vuotiaat ovat poikkeava ikäryhmä – Gigantti paljastaa, kenelle joululahjan ostaminen on kaikkien vaikeinta18.12.2018 05.41
SK paljasti: Gigantti myi 399 euron tarjouspesukonetta Black Fridayna – viikkoa aiemmin koneen normaalihinta oli 389 euroa27.11.2018 13.40
Gigantin omistaja suurissa vaikeuksissa – KL: Johtaako ongelma myymälöiden sulkemiseen myös Suomessa?29.5.2018 17.49

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu