Paikallisurheilu

Huuhkajat on höyhennetty, SMJK porskuttaa

Suomen Maajoukkueen Kannattajat on kasvanut entistä näkyvämmäksi ja äänekkäämmäksi sakiksi samaan aikaan, kun Huuhkajien ranking-sija on pudonnut.

Jussi Eskola

Suomen Maajoukkueen Kannattajat Ry, SMJK, on Suomen suurin järjestäytynyt jalkapallon fanilauma. Se näkyy ja kuuluu aina, kun A-maajoukkue pelaa.

Ulkomailla maajoukkueiden kannattajaryhmät ovat suhteellisen pieniä verrattuna seurajoukkueiden kannattajaryhmiin. Suomessa tilanne on päinvastoin.

Tosin mestari HJK:lla kannattajaryhmiä on ollut jopa kaksin verroin ja HIFK:n Stadin Kingit jaksavat kierrellä eri otteluissa jalkapallosta jääpalloon. Miehekästä laulua lähtee tarvittaessa molempien seurojen huutosakeilta.

SMJK perustettiin vuonna 2002. Kymmenessä vuodessa sen jäsenmäärä on kasvanut 1900:aan, vaikka Huuhkajien rankingsija on pudonnut kymmeniä pykäliä.

– Se ottelupäivän tunnelma, kun menee katsomoon ja näkee porukan sekä kuulee sen pauhun. Onhan se hienoa, että pystyy antamaan maajoukkueelle tukea, jota pelaajat reaktioistaan nähden arvostavat, maalailee SMJK:n puheenjohtaja Mikko Haimila.

– Kannattajatoiminnassa tapaa mukavia ihmisiä myös, mutta aktiivihommassa on hienoa olla mukana omalla panoksellaan. Jokainen meistä on yksilö, muistuttaa Haimila.

Kannattajatoiminnan yksi suola on vierasmatkat. EM-karsinnoissa Ruotsissa Huuhkajat sai tukea 600 fanilta. Hollannissa 400 äänekästä fania lauloi koko 90-minuuttia paikallisten ihmetellessä vieressä.

– Onhan se hieno fiilis olla ulkomailla ja kuulla vain Suomi-lauluja, myhäilee Haimila.

Intohimoisessa kannattajaryhmässä ei voi välttyä ylilyönneiltä. Palloliiton kiellettyä niin sanotut overhead-tifot, koko fanikatsomon peittämät lakanat, ryhtyi SMJK vastatoimiin.

Osapuolien julkinen nokkapokka, poliisin puuttuminen kannattajatoimintaan ja Huuhkajien heikko menestys EM-karsinnassa voivat vähentää SMJK:n väkeä.

– Palloliitolta ja poliisilta on tullut tiukkaa kohtelua. Katsotaan miten se näkyy jäsenmäärässä, Haimila jännittää.

Suomalaisen jalkapallon kannattajakulttuuri on kasvanut sen verran, että jopa pienemmillä seuroilla voi olla oma faniryhmänsä. Haimila on myös vuonna 2005-perustetun FC Hongan Kannattajien jäsen. Kyseessä on puolensadan fanin ryhmä, joka huutaa joka ottelussa omalle joukkueelleen.

– Meitä on enemmän tai vähemmän mutta kun on miellyttävä ydinporukka, voi luottaa toiminnan jatkuvan, vakuuttaa Haimila.

Ykkösessä pelaavan FC Viikinkien 50-päisen kannattajalauman nimi on Valloittajat. Ryhmä ei ole kovin suuri, mutta sitäkin intohimoisempi.

Tämä houkutti Valloittajien nykyisen puheenjohtajan Pasi Mikkolan mukaan viisi vuotta sitten. Valloittajia oli silloin vain kourallinen.

– Se on hauska harrastus. En tiedä onko se aina edes niin seurasta kiinni. Toiminta motivoi. On erilaisia ihmisiä, jotka viihtyvät tietyssä ilmapiirissä ja miljöössä, pohtii Mikkola.

Kyläseurana pidetty Viikingit ei ole vain Vuosaaren joukkue, vaan laajemman alueen.

– Valloittajissa kuppikunnat ovat koostuneet yhteen. Moni on saattanut pelata Viikingeissä tai jälkikasvut ovat pelanneet Viikingeissä, tietää Mikkola.

Useat epäonnistuneet liigapaluuyritykset eivät ole murskanneet Valloittajia.

Suomen A-maajoukkue, Huuhkajat, kohtaa Tanskan Esbergissä tiistaina 15.11. klo 21.15. TV1 lähettää ottelun suorana.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu