Puheenaihe

Erikoinen tapaus Vantaalla: Nainen tankkasi dieseliä Volvoonsa ABC:lla, auto hajosi – HOK-Elanto kiistää myyneensä viallista polttoainetta

Vantaalaisnainen tankkasi viime maaliskuussa Volvoonsa dieseliä, jonka hän epäilee rikkoneensa auton moottorin. Kuva ei liity tapaukseen.

Helena Nyman / arkisto

Vantaalainen Johanna, 37, tankkasi vuoden 2013 malliseen Volvoonsa viime keväänä dieseliä kohtalokkain seurauksin. 

Hän tankkasi Korsossa sijaitsevalla ABC-kylmäasemalla 30. maaliskuuta kaikkiaan 42 litraa dieseliä ja lähti sen jälkeen autollaan jatkamaan matkaa.

– Ajoimme parikymmentä kilometriä, kunnes auto alkoi pitää omituista kolinaa. Viidenkymmenen kilometrin kohdalla syttyi oranssi merkkivalo ja kymmenen kilometrin päästä auto hyytyi eikä lähtenyt enää käyntiin, Johanna kertoo.

Lopulta auto hinattiin Kaivokselassa sijaitsevalle merkkikorjaamolle, jossa todettiin, että tankattu polttoaine on käyttökelvotonta ja se sisälsi vettä sekä ameebamaista kasvustoa.

– Auton tankki oli lähes tyhjä, joten viallinen polttoaine ei voinut olla entuudestaan auton omassa tankissa, Johanna muistuttaa.

– Huoltoasema oli tuttu paikka, sillä olimme ongelmitta tankanneet pelkästään tällä ABC-asemalla vähintään puolen vuoden ajan.

Asiasta tehtiin reklamaatio HOK-Elannolle ja sen vakuutusyhtiölle Lähi-Tapiolalle. Nämä teettivät huoltoaseman dieselistä polttoainetestin laboratoriossa, mutta testin mukaan polttoaineessa ei ollut vikaa.

Korjaamo oletti aluksi vian olleen Volvon moottorin osissa, mutta se olikin väärä käsitys.

Kun auto korjauksen jälkeen käynnistettiin uudelleen, tankissa ollut diesel rikkoi Johannan mukaan Volvon moottorin uudelleen.

Kuluttajariitalautakunnan varapuheenjohtaja Päivi Korpiola vahvistaa lautakunnan saaneensa asiasta ratkaisupyynnön 12. kesäkuuta. 

Lautakunta pyysi HOK-Elannolta vastinetta, joka saapui kuluvalla viikolla lautakunnalle.

– HOK-Elannon vastauksen mukaan huoltoasemalta myyty diesel oli laatustandardien mukaista, eikä auton hajoaminen voinut johtua viallisesta polttoaineesta, Korpiola kertoo.

HOK-Elanto myös muistuttaa lautakuntaa siitä, että auton vikaantumisen jälkeen samasta huoltoaseman tankista on myyty lähes 15 000 litraa dieseliä, eikä kukaan muu tankkaaja ole valittanut moottoriongelmista.

Asian käsittely Kuluttajariitalautakunnassa on yhä kesken. Nykyiset käsettelyajat ovat keskimäärin yhden vuoden mittaisia. 

Polttoaineisiin liittyvät kiistat ovat Kuluttajariitalautakunnassa varsin harvinaisia. 

Viime vuonna lautakunta antoi ratkaisunsa kaikkiaan 6 500 erilaiseen ratkaisupyyntöön. Kuluvana vuonna määrän arvioidaan nousevan noin 7 000 ratkaisupyyntöön.

Nyt Johannan ja hänen perheensä auto seisoo yhä korjaamon pihamaalla, sillä heillä ei ole varaa maksaa 15 000 euron arvoista korjausta.

– Autosta on velkaa yhä noin 8 000 euroa, mutta sen arvo on kokonaisuudessaan samaa luokkaa. Volvo on ollut pakko pitää seisonnassa ja myydä se ehkä lopulta johonkin varaosiksi, Johanna pahoittelee. 

HOK-Elanto ei halunnut kommentoida ongelmaa medialle tarkemmin, koska kyseessä on yksityisen asiakkaan asia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Alepan hyllyt ovat tyhjänä Helsingin lähiössä ja asiakkaita kiukuttaa – "Kyllähän se nostattaa verenpainetta"6.9.2019 10.40

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu