Puheenaihe

Saimaalta pelastetun norpan kohtalo yhä auki Korkeasaaressa – lopetusuhka heiluu hylkeen yllä

Korkeasaareen Saimaalta tuodun norpan lopullinen kohtalo on yhä avoinna. Kuvan norppa ei liity tapaukseen. 

Ilpo Kekki / arkisto

Heinäkuun lopussa huonokuntoisena Saimaalta löydetyn saimaannorpan tulevaisuus on edelleen täysin auki. Norpan tila on kohentunut, mutta sen palauttaminen luontoon ei ole luonnonsuojelulain mukaan mahdollista.

Kyseessä on tänä vuonna syntynyt nuori norppauros, joka elää yksinään Korkeasaaren hyljealtaassa.

– Norppa voi nyt ihan hyvin, mutta sijoituspaikkaa sille ei edelleenkään ole löytynyt, pahoittelee eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti Korkeasaaren eläintarhasta.

Trontin mukaan vaihtoehdot ovat vähissä: norppaa ei voida palauttaa takaisin alkuperäiseen populaatioonsa Saimaalle, sillä sen estää pienikin tautiriski. Tautien leviäminen luonnonvaraiseen norppayhteisöön voisi olla kohtalokas koko lajin kannalta. 

– Toisaalta norpalle ei ole Korkeasaaressa sille sopivia tiloja, Trontti myöntää.

Selvitystyö norpan kohtalosta jatkuu yhä. Nyt kartoitetaan mahdollisuutta siirtää norppa muihin eläintarhoihin, esimerkiksi Ranualle tai Ähtäriin. Tosin Trontin mukaan sielläkin on pula norpalle sopivista tiloista.

Heinäkuussa löytyneen norpan kohtalo on Korkeasaaren näkökulmasta katsottuna erikoinen. 

– Meille tuodaan varsin harvoin heikkokuntoisia norppia hoitoon; edelliskerrasta on jo vuosia aikaa, Trontti muistelee. 

– Kaikki tähänastiset norpat ovat olleet niin heikkokuntoisia, että ne ovat hoidosta huolimatta kuolleet joko Korkeasaaressa tai sitten jo matkalla tänne.

Saimaannorppa on yksi maailman harvinaisimmista hylkeistä, sillä sitä elää koko maailmassa vain vajaat nelisensataa yksilöä. 

Norpan suojelu on alkanut jo vuonna 1979. Laji on kuitenkin edelleen erittäin uhanalainen ja tarvitsee suojelua vielä pitkään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Korkeasaaressa hoidossa ollutta saimaannorppaa ei voida palauttaa takaisin Saimaalle – pahimmillaan se voidaan joutua lopettamaan29.8.2019 19.30
Jo lähes 75 000 suomalaisen allekirjoittama norppa-aloite leimattiin ylilyönniksi – "Lapsellinen ajatus, että kuhaa ja siikaa pyydettäisiin katiskalla"19.7.2019 20.45
Verkkokalastus vei heti 4 saimaannorpan hengen, ja nyt vihreiden Emma Kari vaatii pikaisia rajoituksia kalastukseen – "Tämä on kestämätöntä"4.7.2019 11.55
Muistutus 400 saimaannorpan uhanalaisuudesta: Nestori Miikkulaisen laulussa kuuluu nyt äidin ja tyttären hieno ele 14.12.2018 20.55
Verkkokalastus vei viiden saimaannorpan hengen – vaikuttaa kannan kasvuun7.9.2018 10.49

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu