Puheenaihe

Onko syy Helsingin 3600 e/kk -palkoissa? – Lastensuojelu joutui taas äkkikriisiin Vantaalla

Vantaan kaupungin sijaishuollosta on lähtenyt pois useita sosiaalityöntekijöitä. Työntekijäpula heijastuu nyt laitoksiin, joissa lapset ovat sijoitettuina.

Arkisto/Terhi Marttinen

Yksityisessä lastensuojelulaitoksessa on Vantaan Sanomien saamien tietojen mukaan isoja ongelmia, koska Vantaan kaupungilla on sosiaalityöntekijöistä huutava pula.

Sijaishuollon tilannetta kuvataan äärimmäisen kriittiseksi. Lasten asioita ei ole voitu hoitaa, koska laitos ei ole tavoittanut sosiaalityöntekijää.

Kaupungin sosiaalityöntekijää tarvitaan tueksi muun muassa liikkumavapauden päätösten tekemisessä. Tai siihen, että lapsi voidaan siirtää toiseen sijaishuoltoyksikköön riittävää apua saadakseen.

Laitoksesta todetaan, että on ”suorastaan mahdotonta kuntouttaa näitä erittäin kipeitä nuoria, jos meillä ei ole sosiaalityöntekijää tukena.”

Mahdollinen syy tilanteeseen on se, että Vantaalta on lähtenyt useita sijaishuollon sosiaalityöntekijöitä.

– Viime viikkojen aikana sijaishuollosta on lähtenyt viisi sosiaalityöntekijää eli noin puolet, vahvistaa Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan apulaiskaupunginjohtaja Jukka T. Salminen.

Siitä huolimatta hän on yllättynyt lastensuojelulaitoksen kertomasta tilanteesta.

– Ihmettelen tuota. Kyllä sosiaalityöntekijät ovat tavattavissa. Jos ei saa kiinni sosiaalityöntekijää, voi yrittää tavoittaa sosiaalityön esimiestä tai johtavaa sosiaalityöntekijää. Tai sitten vaikka minua.

Salminen arvelee joukkopakoon vaikuttaneen sen, että Helsingin kaupunki nosti sosiaalityöntekijöiden palkkoja 1. syyskuuta lähtien. Se on tälle vuodelle jo toinen korotus, ja siitä on päätetty aiemmin palkkakehityssuunnitelmassa.

Helsingin sosiaalityöntekijöiden palkka on nyt noin 3 600 euroa. Se nousi noin sadalla eurolla keväästä.

Henkilöstöjohtaja Kirsi-Marja Lievonen kertoo, että Vantaan lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden peruspalkka on tällä hetkellä lähes 3 450 euroa.

Työvoimapula on akuutti ja siihen aiotaan Salmisen mukaan etsiä helpotusta mahdollisimman pian.

– Tilanne on kriittinen ja nyt pitää toimia tosi nopeasti. Lapset eivät saa kärsiä. Ensin järjestellään töitä ja henkilöstökeskuksen kanssa tehdään päätös välittömistä toimenpiteistä.

Se tarkoittaa palkankorotusta. Suuruutta ei ole vielä päätetty eikä sitä, koska sitä alettaisiin maksaa.

– Vantaan tilanne palkkojen osalta on avoin. Harkitsemme asiaa sekä ensi vuoden rahallista palkitsemista pikaisesti, Lievonen muotoilee.

Muita nopeita keinoja sosiaalityön houkuttelevuuden ja Vantaan kilpailukyvyn lisäämiseksi käsitellään sosiaali- ja terveyslautakunnassa 16. syyskuuta.

Lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden palkkaaminen Vantaalle on ollut ongelmallista jo vuosia. Myös työntekijöiden pitäminen on ajoittain vaikeaa.

Jos naapuri tarjoaa parempaa palkkaa ja vähemmän asiakkaita per työntekijä, niin sellainen houkuttelee.

Pari vuotta sitten Vantaa korotti kaikkien sosiaalityöntekijöiden palkkoja 150 eurolla kuukaudessa. Rekrytointilisä on voimassa ensi kesäkuun loppuun.

Lisäksi lastensuojelun avohuollon ja uusien asiakkaiden yksiköiden lapsiperheiden tiimissä koko vuoden toimineet sosiaalityöntekijät saivat 500 euron kertakorvauksen.

Käytössä on myös kannustuspalkkio työhön sitoutumiseen vähintään vuodeksi.

– Eräissä tehtävissä on mahdollisuus saada vielä 3 400 euron vuosipalkkio, joka on tulossa vuodelta 2019 maksuun kesäkuussa 2020, Lievonen kertoo.

Salminen korostaa, että pääratkaisu työntekijöiden palkkatasosta pitäisi tehdä valtakunnallisesti, eikä käydä palkoista naapurien välistä nokittelua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Lastensuojelun ammattilainen: Ongelmat juontuvat vanhemmista – "Lapsi saatetaan tuoda meille ja sanoa, että korjatkaa tämä"3.5.2019 06.00
Palkka jatkossa 3600 e/kk – Helsinki yrittää ratkaista huutavaa työvoimapulaa, monen ammattilaisen ansio nousee21.8.2019 10.30
145 880 ilmoitusta lastensuojeluun ja 18 544 lasta sijoitukseen vuoden aikana – professori herättelee huomaamaan karut tilastot4.6.2019 15.38
Aikuistunut isosisko tilasi omat lastensuojelupaperinsa ja järkyttyi – hämmästelee nyt Hesarissa, miten sosiaalityöntekijät tukivat juoppoja vanhempia lasten kustannuksella3.5.2019 10.31

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu