Puheenaihe

Leirikoulut pitävät pintansa Helsingissä – ikuinen muisto kuittaa vaivannäön, mutta rahankeruu aiheuttaa joskus päänvaivaa

Leirikouluissa on yleensä monenlaisia aktiviteetteja, joita ei tavallisessa kouluaherruksessa pääse kokemaan.

ESM Arkisto

Uusituista opiskelutavoista huolimatta leirikoulut pitävät pintansa Helsingin peruskouluissa ja syksy on niiden sesonkiaikaa. Kouluilla on melko vapaat kädet suunnitella omat leirikoululinjauksensa.

 – Helsingissä koulut voivat suunnitella ja tehdä leirikouluja. Leirikoulua varten laaditaan pedagoginen toimintasuunnitelma ja matkasuunnitelma. Koulussa sovitaan myös mukaan lähtevät opettajat, kertoo perusopetuksen linjajohtaja Outi Salo.

Salon mukaan nykyinen opetussuunnitelma ei velvoita järjestämään, mutta ei myöskään kiellä leirikouluja.

– Opetussuunnitelmat kannustavat monimuotoisiin oppimisympäristöihin, joihin myös leirikoulu hyvin sopii, Salo mainitsee.

– Koulun ulkopuolella annettavalla opetuksella luodaan toimintakulttuuria, johon kuuluu vuorovaikutus ja yhteistyö ympäröivän yhteisön kanssa.

Salon mukaan retkien ja vierailujen avulla voidaan myös monipuolistaa oppimista sekä tarjota elämyksiä, jotka innostavat oppilaita oman osaamisen kehittämiseen.

Nimenomaan elämykset ja yhteishengen luominen ovat syitä, joiden vuoksi esimerkiksi Kaisaniemen ala-asteella järjestetään perinteinen 3–5 päivän kestävä leirikoulu 6. luokalla elokuussa.

– Kohteina tänä vuonna olivat Ahvenanmaa, Saimaan järviseutu sekä Kanniston eläintila. Huoltajat keräävät rahoituksen leirikouluun. Opettajat, oppilaat ja huoltajat ovat olleet erittäin tyytyväisiä leirikouluun. Siitä jää elinikäinen muisto ja elämys, se tiivistää luokkahenkeä sekä huipentaa viimeisen alakoulun lukuvuoden, painottaa rehtori Susanna Kantanen.

Helsingin opetustoimessa ei ole seurattu leirikoulujen määrän kehitystä kaupunkitasolla.

– Meillä on kouluja, joista on perinteisesti lähdetty leirikouluun tietyltä vuosiluokalta ja oletan, että tähän ei ole tullut viime vuosina muutosta, Outi Salo sanoo.

Laajasalon peruskoulun rehtori Marja Riitta Rautaparta kertoo, että heidän koulussaan leirikouluja järjestetään muun muassa 6-, 7- ja 9-luokilla; A-Espanjan lukijat ovat saattaneet matkustaa jopa Barcelonaan asti.

Rautaparran mukaan muutama vuosi sitten voimaan tullut opetussuunnitelma kannustaa ulos neljän seinän sisältä lähtemiseen.

– Aloitteita ja suunnitelmia vaikuttaa minusta olevan enemmän vireillä. Varsinaista tilastoa en ole tehnyt.

Aloitteen leirikoulusta tekevät usein oppilaat, jotka laittavat vanhempansa liikkeelle.

– Meillä on pitkäaikainen perinne 6-luokkien leirikoulusta ja siihen perheissä halutaan panostaa.

Nykyisin myös periaate siitä, että kaikkien on päästävä mukaan, on Rautaparran mukaan hyvin tiedossa.

Opetushallitus on linjannut, että leirikouluja voidaan tukea luokkien yhteisesti keräämillä varoilla, mutta esimerkiksi talkoisiin ja myyjäisiin osallistumisen tulee olla kaikille vapaaehtoista.

– Rahankeruu herättää joskus päänvaivaa, mutta huoltajat yleensä saavat sen hyvin hoidettua.

– Opettajien osallistuminen on vapaaehtoista, mutta yleensä he itse haluavat mukaan. Hyöty luokan toiminnalle ja oppimiselle on palautteen pohjalta mennen tullen voittanut leirikoulusta aiheutuvan vaivannäön, Rautaparta sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Satojen eurojen leirikoulumaksu tuli yllätyksenä – Helsingin opetustoimi: "Ketään ei voi velvoittaa maksamaan leirikoulusta"17.4.2017 18.44
Helsinkiläiskoulun rehtori eväsi oppilaan poissaolohakemuksen – perhe vaati oikaisua kaupungilta31.5.2019 19.35
Helsinki selvittää koululaisten ilta- ja yöhoidon tarpeen – "Ruotsissa perhe voi saada hoitajan kotiin"30.8.2019 11.15
Koululaiset myyvät toffeeta leirikoulua varten – pitääkö maksaa vero?24.11.2016 12.51

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu