Puheenaihe

Uusi Kari Tapio -elokuva paljastaa laulajalegendan arjen kipupisteet – tämän lauseen poika Joona Jalkanen sai kuulla isältään monta kertaa

Joona Jalkanen

Joona Jalkasen arkisto

Laulajalegenda Kari Tapion elämästä kertova Olen Suomalainen -elokuva saa ensi-iltansa 13. syyskuuta.

Elokuvassa nähdään kaunistelematta erään Suomen historian ikonisimpiin hahmoihin kuuluvan miehen nousut ja laskut. Tarinat, joiden mies itse ei uskonut kiinnostavan juuri ketään.

– Ensimmäinen yhteydenotto elokuvan tiimoilta tuli joskus vuosituhannen vaihteen tienoilla. Faija sitä mietti, mutta ei ollut vakuuttunut, että hänen tarinansa riittäisi elokuvaksi asti. Se jäi sitten muhimaan, Kari Jalkasen poika Joona Jalkanen kertoo.

Kari Tapio menehtyi vuonna 2010 ja viisi vuotta sitten Jalkanen ja hänen äitinsä alkoivat pohtia elokuvaprojektia uudelleen.

– Äidin kanssa tulimme siihen tulokseen, että se olisi loistava kunnioitus isän elämäntyölle nähdä se valkokankaalla. Laitoin viestiä Markus Selinille ajatuksesta ja voin viiden minuutin päästä hän soitti takaisin, Jalkanen naurahtaa.

Kari Tapiosta on viime vuosina nähty runsaasti erilaisia teatterisovituksia, joten elokuvan piti tarjota katsojalle jotain uutta. Jalkasen mukaan tulokulmaksi valittiin rakkaus.

– Elokuva pyörii äidin ja isän rakkaustarinan ympärillä. Se on se kantava voima. Se oli oikeastaan alusta asti selvää, sillä tämä oli aina perheyritys.

Jalkanen toteaa, ettei myöskään kipeitä aiheita vältellä.

– Perheessämme alkoholi oli usein läsnä ja se näkyy kyllä elokuvassa. Se oli asia, josta meillä puhuttiin pienestä asti rehellisesti. Isä sanoi aina suoraselkäisesti, että nyt on tullut mokattua. Ja tietenkin, että enää en ota. Sen kuulin monen monta kertaa.

Elokuvassa Kari Tapiota esittää ensimmäisen pääroolinsa tekevä Matti Ristinen.

– En osallistunut näyttelijävalintaan, mutta lopputuloksen nähtyäni en voi ajatella enää ketään muuta roolissa. Hän oli täydellinen. Matti Ristinen on koko kansan Kari Tapio, Jalkanen hehkuttaa.

– On kyllä aina yhtä jännä fiilis katsoa, kun joku esittää meidän perhettä. Nyt siihen alkaa vähän jo tottua, kun on ollut näitä teatteriversiota. Olen nähnyt tässä vuosien aikana nyt sellaiset 4-5 Kari Tapiota.

Elokuvan saadessa ensi-iltansa yksi projekti Jalkaselta päättyy, mutta isän vaikutus näkyy yhä miehen elämässä vahvasti.

– Kiirettä pitää. Suunnittelen parhaillaan Reijo Taipaleen muistokonserttia sekä Eino Grönin 80-vuotisjuhlakiertuetta. Isän viitoittamalla tiellä tässä mennään ja olen etuoikeutettu, että saan työskennellä tällaisten legendojen kanssa, mies hymyilee.

Olen Suomalainen -elokuva,

Ensi-ilta 13. syyskuuta 2019

Ohjaus: Aleksi Mäkelä. Kari Tapiota esittää Matti Ristinen ja hänen Pia Viheriävaara -vaimoaan Tiina Lymi. Paria nuorina esittävät Tatu Sinisalo ja Talvikki Eerola.

Muissa rooleissa nähdään muun muassa Ilkka Forss (Danny) sekä Aake Kalliala (Toivo Kärki).

Elokuvan tuottavat Markus Selin sekä Jukka Helle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat

Uusimmat