Minne mennä

Vantaan ensimmäinen valofestari onkin "pimeä" juhla – Korso saa uuden, upean taidereitin

Vantaan ensimmäinen valofestivaali tuo syyskuun lopussa Korsoon taidereitin, jonka varrella on kahdeksan valotaideteosta.

Kerttu Penttilä

Vantaan ensimmäinen valotaidefestivaali Reflektor Korso tuo 27.–29. syyskuuta Korson Ankkapuiston metsäalueelle ja Korson liikuntapuistoon kahdeksan valotaideteoksen reitin. 

Reitillä kohdataan sekä kotimaisten että ulkomaisten taiteilijoiden valotaidetta. Tapahtuma on ilmainen, ja koko perhe on tervetullut. Valotaideteokset ovat päällä tapahtumaviikonlopun ajan kello 18–23.  

Reflektor Korson ideana on roskavaloton, pimeä ympäristö. Valotaiteen teho perustuu pimeyteen, ja Reflektorin reitin kulku Ankkapuiston metsäalueelta Korson liikuntapuistoon luo mielenkiintoista kontrastia luonnon ja urbaanin ympäristön kesken. 

Kun normaalisti täydet urheilukentän valaistukset suljetaan ja tilalle asetetaan valotaidetta, vaikutus on yllättävä. Pimeä metsä saa valaistuksensa yleensä vain tähtitaivaalta, mutta tuttujen lenkkimaisemien tunnelma muuttuu valotaiteen myötä taianomaiseksi.

Reflektor on kotoisin Tanskan Kööpenhaminasta, jossa Reflektor Copenhagen on järjestetty vuosina 2016–2017. Suomen Reflektor toimii Kööpenhaminan tapahtuman sisartapahtumana. 

Reflektor Helsinki järjestettiin ensimmäisen kerran vuoden 2018 syksyllä Helsingin Kivinokassa, jossa se keräsi tuhansia katsojia.
 
– Reflektor Korso tuo Vantaalle entistäkin monimuotoisempaa kaupunkikulttuuria. Illan hämärryttyä valofestivaalista voi tulla nauttimaan yksin, ystävien seurassa tai koko perheellä. Kaikille avoimen tapahtuman teokset sykähdyttävät varmasti kaikenikäisiä, vakuuttaa Vantaan kulttuurijohtaja Annukka Larkio.

Pohjoismaiden asukkaat jakavat tietynlaisen herkkyyden ja estetiikan suhteessa valoon ja pimeyteen – jotakin, mikä on syvällä kulttuurissamme ja yhteydessä muuttuviin vuodenaikoihin. Reflektorissa keskitytään vuodenaikaan, joka avaa pimeän kauden. 

– Hyödynnämme valotaidetta luodaksemme yhteisiä, mutta intiimejä kokemuksia mahdollisimman laajalle yleisölle sekä esittelemme, miten valotaide julkisissa tiloissa voi muuttaa tutut paikat tutkimuksellisiksi ja aistillisiksi, moniulotteisiksi kokemusmaailmoiksi, Reflektor Korson kuraattori Christina Dvinge sanoo.

Reflektor Korson reitillä on teoksia Meri Ekolalta, Sampo Aatokselta, Jere Suontaustalta, SWÄG-kollektiivilta, Arttu Niemiseltä sekä usean eri taiteilijan luomalta Ultraviolet Gallerylta. Ulkomaista kärkeä tapahtumassa edustavat Jakob Kvist Tanskasta sekä Sofia Ivarsson Ruotsista.
 
Tapahtuman järjestävät valotaidekollektiivi Sun Effects ja Vantaan kaupunki. 

KORJAUS 12.9. kello 14.14: Kyseessä on yksi taidereitti, jonka varrella on kahdeksan valotaideteosta – ei siis kahdeksaa taidereittiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Minne mennä

Luetuimmat

Uusimmat

Uusimmat: Urheilu